U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken7. Technologische en overige voorzieningen7.3 Monitoren van werknemers

7.3 Monitoren van werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

privacy

Werkgevers willen werknemers vaak wel op een of andere manier in de gaten (kunnen) houden als ze thuis of op een flexplek werken, al mag dat niet zomaar. Is de privacy van werknemers in het geding, dan kan dit de werkgever zelfs een flinke boete opleveren.

Privacyregels

noodzakelijk

belang

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt in Nederland toezicht op de naleving van de privacyregels, die onder meer zijn vastgelegd in de AVG. Volgens de AVG mag een ­werkgever het gedrag of de prestaties van werknemers alleen onder strikte voorwaarden monitoren. Zo moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Het monitoren is noodzakelijk. Dit is het geval als het doel niet op een andere manier of met minder ingrijpende middelen kan worden bereikt.
  • De werkgever heeft een gerechtvaardigd belang om werknemers te monitoren. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een gerechtvaardigd belang als de werkgever bepaalde gegevens nodig heeft om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten, maar dit moet per situatie worden beoordeeld.
  • Het belang van de werkgever moet zwaarder wegen dan de (privacy)belangen van werknemers.

Zwaarwegend

invoeren

De werkgever moet zwaarwegende redenen hebben om ­(digitale) controles uit te voeren en mag dit alleen als er geen minder belastende middelen beschikbaar zijn (zie ook hoofdstuk 9). Bovendien mag de werkgever werknemers ­alleen controleren als de OR daar vooraf mee heeft ingestemd (artikel 27, lid 1l WOR). De werkgever moet voor zo’n regeling ook eerst instemming aan de OR vragen als hij middelen inzet die geschikt zijn om werknemers te controleren. Het eventuele argument van de werkgever dat hij die functies niet zal gebruiken of de regeling niet met dit doel wil invoeren, neemt de verplichting om zijn voornemen eerst aan de OR voor te leggen voor instemming niet weg. Ook moet de werkgever de werknemers in dat geval vooraf informeren over het hoe, wat en waarom van de (mogelijke) monitoring en wat er met de verzamelde gegevens gebeurt.

Heldere communicatie rond de invoering van (digitale) monitoring is van groot belang. Het moet voor werknemers duidelijk zijn wanneer welke controle precies plaatsvindt en met welk doel. Op rendement.nl/hrdossier staat meer informatie over de privacyregels.