U bent hier

OR & Medezeggenschap
De ambtelijk secretaris1. Waarom kiezen voor een ambtelijk secretaris?1.2 Spelregels volgens de WOR

1.2 Spelregels volgens de WOR

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2018

randvoorwaarden

De WOR schrijft misschien niet voor hoe u het secretariaat wettelijk moet regelen, maar wel aan welke randvoorwaarden u moet voldoen als uw OR een ambtelijk secretaris heeft. Die ‘spelregels’ van de ambtelijk secretaris gaan vooral over ontslagbescherming, geheimhouding en de kosten.

Ontslagbescherming

benadeling

Zo geniet een ambtelijk secretaris vanwege zijn functie – net als OR-leden – bescherming tegen benadeling in zijn positie in de onderneming (artikel 21 WOR). Dat betekent dus dat u hem niet zomaar kunt ontslaan.

Geheimhouding

vertrouwelijk

Van een (ambtelijk) secretaris mag u verwachten dat hij zorgvuldig en vertrouwelijk omgaat met de informatie die hij krijgt toegespeeld. Dat betekent dat hij ook onder de geheimhoudingsplicht valt die geldt voor de OR, bijvoorbeeld over bedrijfsgeheimen (artikel 20, lid 2 WOR).

In artikel 17 WOR staat dat de ambtelijk secretaris recht heeft op alle voorzieningen die de OR krijgt. Dat is vanuit de gedachte dat hij zijn werk zo goed mogelijk kan doen.

Kosten

faciliteit

De kosten voor het inschakelen van een ambtelijk secretaris komen altijd voor rekening van de bestuurder. De reden daarvoor is simpel: de ambtelijk secretaris is – net als OR-scholing of vrijgestelde tijd voor het OR-werk – een faciliteit van de ondernemingsraad. De bepaling daarover vindt u terug in artikel 22 WOR.

Kijk bij de keuze voor een ambtelijk secretaris ook altijd naar vereisten die de WOR en uw cao stellen aan de inrichting van die functie.