4.4 Detacheren
Detacheren is het inhuren van personeel via een detacherings- of uitzendbureau. De afspraken hierover leggen de uitlener en de detacheringskracht vast in een zogeheten detacheringsovereenkomst. Ook hierbij is sprake van drie partijen:
- de uitlener: het detacherings- of uitzendbureau;
- de gedetacheerde;
- de inlener: de organisatie waarbij de werknemer gedetacheerd wordt.
Voor detacheren wordt meestal gekozen als een organisatie op zoek is naar hoogopgeleid of specialistisch personeel, bijvoorbeeld bij ziektevervanging of zwangerschapsverlof, langere projecten of extra ondersteuning tijdens drukte.
4.4.1 Verschil tussen uitzenden en detacheren
Hoewel detacherings- en uitzendkrachten in rechtspositie en werkzaamheden op elkaar kunnen lijken, zijn er ook verschillen. Het grootste verschil is dat bij een detacheringsovereenkomst de arbeidsovereenkomst doorloopt als een opdracht geëindigd is. De detacheringskracht heeft dan dus recht op loon, ook al werkt hij niet. Voor een uitzendkracht geldt in principe – in ieder geval meestal in de eerste periode van de uitzendovereenkomst – dat hij geen loon krijgt als hij zonder opdracht zit.
Een ander verschil is dat een detacheringskracht in vaste dienst recht heeft op de beloning van het uitzend- of detacheringsbureau (in de cao). Een uitzendkracht wordt meestal beloond volgens de regels van de inlener.
4.4.2 Voor- en nadelen
kosten
Zoals gezegd, haalt u met een detacheringskracht meestal specialisme of ervaring in huis. Dat kan voor u als opdrachtgever heel prettig zijn voor bijvoorbeeld de continuïteit van een project. Het voordeel voor de werknemer is dat hij meer rechten heeft, bijvoorbeeld op het gebied van werkgarantie en loondoorbetaling bij ziekte.
doorberekenen
flexibiliteit
Een nadeel voor u als inlenende organisatie kunnen de kosten zijn. Detacheren is duurder dan uitzenden, omdat het werkgeversrisico meestal bij de uitlener ligt (zie paragraaf 4.4.3). De uitlener zal een deel van dat risico doorberekenen in de opslag op het uurtarief van de detacheringskracht. Een ander nadeel kan zijn dat gedetacheerden een betrekkelijke buitenstaander blijven. Ze zitten immers maar tijdelijk op een plek en dat kan voor een andere werkhouding zorgen.
Het grootste voordeel van uitzenden is de grote flexibiliteit: u kunt uw personeelsbestand snel aanvullen als de handen uit de mouwen moeten worden gestoken.
Die flexibiliteit heeft meteen ook een nadeel: als opdrachtgever kunt u de opdracht op ieder moment beëindigen, maar de uitzendkracht kan er zelf natuurlijk ook voor kiezen om op te stappen. Dit kan dus een risico zijn voor uw personeelsbezetting.
4.4.3 Vormen van detacheren
Er kunnen verschillende vormen van detacheren worden onderscheiden:
- Terbeschikkingstelling: de detacheringskracht wordt aan de inlener uitgeleend. De inlener geeft leiding aan de gedetacheerde en houdt toezicht op de werkzaamheden.
- Tewerkstelling in het kader van dienstverlening: de detacheringskracht voert voor zijn werkgever – het uitzend- of detacheringsbureau – een opdracht uit bij de inlener.
- Tewerkstelling in het kader van (onder)aanneming van werk: de detacheringskracht voert bij de inlener een overeenkomst van (onder)aanneming van werk uit.
Wie is de sigaar bij schade en ongevallen?
Een belangrijk verschil tussen terbeschikkingstelling en tewerkstelling is werkgeversgezag. Bij terbeschikkingstelling voert de detacheringskracht zijn werkzaamheden uit onder leiding en toezicht van de inlener, terwijl bij tewerkstelling de uitlener het werkgeversgezag heeft. Dit onderscheid bepaalt wie aansprakelijk is als de detacheringskracht tijdens zijn werkzaamheden schade oploopt of toebrengt of een bedrijfsongeval veroorzaakt of krijgt.
4.4.4 Overeenkomst van opdracht
gegevens
Als u kiest voor detacheren, sluit u een zogeheten overeenkomst van opdracht met het uitzend- of detacheringsbureau. In zo’n overeenkomst van opdracht neemt u in ieder geval de volgende gegevens op:
- een omschrijving van de werkzaamheden of opdrachten die worden verricht of uitgevoerd;
- de manier waarop de werkzaamheden of opdrachten worden toebedeeld of verleend;
- de manier waarop de werkzaamheden of opdrachten worden uitgevoerd;
- de verplichtingen van de opdrachtnemer;
- de verplichtingen van de opdrachtgever;
- aansprakelijkheid bij schade of ongevallen;
- eventueel: prijs-, facturatie- en betalingsafspraken.
Geen arbeidsrelatie
Een overeenkomst van opdracht lijkt in zoverre op een arbeidsovereenkomst dat de ene partij (de opdrachtnemer) een opdracht uitvoert voor de andere partij (de opdrachtgever). Voor de overeenkomst van opdracht gelden echter minder arbeidsrechtelijke regels.
Omdat er in juridische zin geen sprake is van een arbeidsrelatie, hoeft u bijvoorbeeld als inlener geen loon te betalen en premies in te houden en af te dragen.