5.3 Type salarisstructuur
Voor de salarisstructuur worden twee typen gebruikt:
- een gesloten salarisstructuur;
- een open salarisstructuur.
5.3.1 Gesloten salarisstructuur
treden
In een gesloten salarisstructuur staan niet alleen de minima en maxima van de schalen vast, maar ook de posities binnen de schaal (door middel van de bekende treden).
Iedere werknemer heeft qua beloning een coördinaat: schaal x, trede y. Toekenning van salarisgroei resulteert in het opschuiven naar een hoger gelegen trede, tot het einde van de schaal bereikt is. Deze klassieke vorm kunt u in veel cao’s tegenkomen.
Voor- en nadelen
Eén van de voordelen van een gesloten schaalstructuur zit hem in het administratieve beheer: voor iedere werknemer op een bepaalde trede binnen een bepaalde schaal geldt hetzelfde bedrag.
salarissoftware
Grotere organisaties met een gesloten schaalstructuur hebben vaak een salarisregister in hun salarissoftware ingericht, waarbij een cao-verhoging niet meer is dan het aanpassen van een tabel.
Nadeel is dat bij de toekenning van een startsalaris én bij de toekenning van een salarisverhoging de mogelijkheden slechts beperkt zijn tot het kiezen van een bepaalde trede; de bewegingsruimte is beperkt.
5.3.2 Open salarisstructuur
Bij een open salarisstructuur zijn de minimale en maximale schaalbedragen gedefinieerd, maar is de ruimte daarbinnen niet opgedeeld.
RSP-waarde
Iedere werknemer heeft een eigen positie binnen de schaal, doorgaans aangeduid met een RSP-waarde: de relatieve salarispositie. Deze RSP relateert het salarisbedrag aan het einde van de schaal. Een RSP 75 betekent dat het salaris gelijk is aan 75% van het schaalmaximum.
Salarisgroei binnen een open schaalstructuur gaat niet aan de hand van vaste stappen van trede naar trede, maar op basis van toekenning van een verhogingspercentage. Dit leidt weer tot een nieuwe vaststelling van de RSP, ook hier weer totdat het einde van de schaal bereikt is.
Voor- en nadelen
individuele salarispositie
Een voordeel van de open salarisstructuur is dat deze meer vrijheid biedt om een werknemer bij indiensttreding, of later bij een salarisverhoging, in te delen op een plek binnen de schaal zonder gehinderd te worden door vooraf vastgelegde stappen, namelijk: de verschillende treden binnen een schaal. In vergelijking met een gesloten structuur kent de open structuur ook nadelen. Zo geldt dat iedere werknemer binnen de salarisschaal een individuele salarispositie kent ten opzichte van het einde van de schaal. De controle op juistheid is daarmee lastiger. Daarnaast is het onderhoud bij het toekennen van verhogingen arbeidsintensiever.