U leest over de term arbeidsvoorwaarden of arbeidsvoorwaardenpakket, maar wat houdt de term nu eigenlijk in? Een arbeidsvoorwaarde is een voorwaarde waaronder de werknemer zijn werk verricht.
tegenprestatie
Het kan bijvoorbeeld gaan om betaling, werktijden en vakantiedagen. Het is in feite de tegenprestatie van de werkgever voor het beschikbaar stellen van arbeid door de werknemer.
1.5.1 Primair of secundair
primair
secundair
tertiair
quartair
Er vallen een aantal categorieën arbeidsvoorwaarden te onderscheiden:
Primaire arbeidsvoorwaarden: dit zijn de belangrijkste en meest voorkomende rechten van werknemers, zoals loon, vakantiedagen en arbeidsduur, maar mogelijk ook zaken als overwerkvergoedingen en toeslagen op onaangenaam werk. Elementen die de kern van de arbeidsovereenkomst vormen en wettelijke kaders kennen, zoals de eerder besproken Wet minimumloon en de Arbeidstijdenwet.
Secundaire arbeidsvoorwaarden: aanvullende afspraken met de werknemer over bijvoorbeeld pensioenen, toepassing van een functiewaarderingssysteem, beloningen van niet-essentiële aard, werkkleding, verstrekken van maaltijden bij overwerk, scholing, reiskostenvergoeding of leaseregeling.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden: arbeidsvoorwaarden die niet voor een gehele bedrijfstak gelden, maar voor een individuele organisatie en die u bijvoorbeeld in een arbeidsvoorwaardenreglement vastlegt. Denk aan gratificaties, personeelsvoorzieningen, gebruik van diensten of producten van de eigen organisatie. Het kan ook gaan om lastig in geldwaarde uit te drukken elementen als een bedrijfsuitje of een kerstviering en -pakket.
Quartaire arbeidsvoorwaarden: zaken als goede carrièremogelijkheden, een prettige werksfeer of werk met maatschappelijk belang.
Deze indeling van de verschillende arbeidsvoorwaarden zegt niet altijd iets over het belang dat werknemers aan arbeidsvoorwaarden hechten. De één ziet ze als primair en de ander als secundair of tertiair.
1.5.2 Functiegebonden of niet
leaseauto
De arbeidsvoorwaarden worden ook weleens onderscheiden op basis van de binding met een functie:
Functiegebonden: de arbeidsvoorwaarde is direct gekoppeld aan het uitoefenen van een specifieke functie. Denk hierbij aan toeslagen voor onaangenaam werk (risico’s, lawaai, stank, vervelende werktijden et cetera) of de beschikbaarstelling van een leaseauto aan werknemers met een buitendienstfunctie.
Ongebonden: een arbeidsvoorwaarde die onafhankelijk is van de functie die de werknemer uitoefent, bijvoorbeeld de vakantiebijslag.