8.3 Einde van een cao
rechtswege
De cao eindigt meestal doordat de cao-partijen de cao opzeggen. Beëindiging van rechtswege is ook mogelijk.
8.3.1 Cao zonder einddatum
Volgens de Wet op de cao moeten cao-partijen een cao die voor bepaalde tijd is aangegaan en de cao zonder tijdsbepaling – die volgens de wet dus één jaar geldig is – voorafgaand opzeggen. Deze overeenkomsten eindigen dus niet van rechtswege. Opzegging door één van de partijen heeft tot gevolg dat de cao voor alle partijen eindigt. Zegt niemand de cao op, dan volgt automatisch verlenging van de cao.
Opzegtermijn
cao-duur
rechtswege
De opzegtermijn van een cao is 1/12e deel van de overeengekomen cao-duur. Dit betekent dus dat als de cao een afgesproken looptijd van twee jaar heeft, de opzegtermijn twee maanden is. Is er geen opzegtermijn afgesproken, dan geldt een standaardopzegtermijn van één maand. Dit is ook logisch, aangezien de Wet op de cao stelt dat als de cao-partijen niet zelf een looptijd hebben bepaald, de cao voor een jaar geldt. Van deze wettelijke regeling kunnen de cao-partijen afwijken. Dat gebeurt in de praktijk ook. Vaak ziet u een opzegtermijn van drie maanden of een bepaling in de cao dat er toch geen opzegging hoeft plaats te vinden. In dit laatste geval eindigt de cao wel van rechtswege met ingang van de beëindigingsdatum.
Stilzwijgende verlenging bij niet opzeggen
Cao-partijen vergeten eigenlijk nooit om de cao op te zeggen. Toch zijn er zeker wel gevallen bekend waarin dit is gebeurd. Zegt geen van de partijen de cao op, dan wordt de cao overeenkomstig de wettelijke of overeengekomen termijn verlengd. Een paar jaar geleden speelde dit nog in de thuiszorg. Omdat geen van de partijen de cao opzegde, liep de cao nog één jaar door. Veel afgesproken wijzigingen gingen dan ook een jaar later in dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het spreekt voor zich dat deze cao niet voorzag in een bepaling dat de cao van rechtswege mocht eindigen.
8.3.2 Van rechtswege
automatische verlenging
Beëindiging van rechtswege is ook mogelijk, maar alleen als de cao-partijen hierover een specifieke afspraak in de cao opnemen. Zij kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat de cao na de termijn van 12 maanden van rechtswege afloopt. Opzeggen hoeft dan niet en er vindt dan ook geen automatische verlenging plaats.
8.3.3 Tussentijds beëindigen
openbreekclausule
Als de cao-partijen de gemaakte afspraken tussentijds opnieuw ter discussie willen stellen, hebben ze hiertoe de mogelijkheid. Er moet dan wel een openbreekclausule in de cao zijn opgenomen (zie hoofdstuk 7). Tijdens deze nieuwe onderhandelingen blijven de cao-bepalingen gewoon van kracht.