U bent hier

Onderneming & Personeel
Aan de slag met de cao3. Wel/niet gebonden aan cao3.3 Gebonden werkgever én werknemer

3.3 Gebonden werkgever én werknemer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2017

voorrang

minimum­regeling

In een relatie tussen een gebonden werkgever én werknemer is elk beding in strijd met de cao nietig. De collectieve afspraak gaat dus altijd voor de individuele. Ook als deze afspraak in het arbeidscontract of een andere overeenkomst is opgenomen, heeft de afspraak uit de cao voorrang. Of een afwijkende, individuele bepaling in strijd is met de cao, is afhankelijk van de cao-vorm. Als de cao of de betreffende bepaling een standaardregeling betreft, is afwijken ongeldig, ook al is de afwijking ten gunste van de werknemer. Gaat het om een minimumregeling, dan is een afwijking ten gunste van de gebonden werknemer wel toegestaan.

Verschillen tussen gebonden en ongebonden

Werknemer
Gebonden Ongebonden





Werk-gever

Gebonden
Afwijken van cao niet toegestaan. Cao als hij onder het toepassings-gebied valt. Afwijken is mogelijk.
Ongebonden Cao geldt niet, tenzij werkgever daarvoor kiest.

Overigens heeft de ongebonden werknemer altijd een sterke troef in handen. Als hij alsnog lid wordt van een werknemersvereniging, gaan voor hem dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden als voor de gebonden werknemers.

De werkgever kan het ook anders oplossen. Als hij het er niet mee eens is dat voor ongebonden werknemers andere rechten gelden, kan hij in de individuele arbeidsovereenkomst van ongebonden werknemers opnemen dat de cao van toepassing is.