U bent hier

Onderneming & Personeel
Personeelstekort tegengaan7. Van verzuim tot duurzame inzetbaarheid en amplitie7.6 Medezeggenschap

7.6 Medezeggenschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

overleg

Heeft u beleidsplannen op het gebied van duurzame inzetbaarheid, klop dan altijd even aan bij de ondernemingsraad (of personeelsvertegenwoordiging) voor overleg. Zo’n medezeggenschapsorgaan weet wat er speelt in de organisatie en kan u over personeelsgerelateerde zaken adviseren. Bovendien geeft de Wet op de ondernemingsraden (WOR) de OR een aantal wettelijke rechten bij het inrichten van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

7.6.1 Informatierecht

advies

U moet de OR op de hoogte houden van informatie over onder andere het sociaal beleid (artikel 31 van de WOR). Bent u van plan om de verlofmogelijkheden in het kader van levensfasebeleid te bespreken, dan mag de OR informatie vragen over het opgenomen verlof opgedeeld naar leeftijd. Zonder informatie kan de OR geen goed onderbouwde voorstellen doen of advies geven.

7.6.2 Instemmingsrecht en adviesrecht

reorganisatie

De OR heeft instemmingsrecht (artikel 27, lid 1 WOR) bij alle regelingen rond arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en re-integratie, scholing voor werknemers, bevordering, werktijden, vakantie of een generatiepact. De OR heeft adviesrecht (artikel 25, lid 1 WOR) bij ingrijpende veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie, het veranderen van werkprocessen of het schrappen van banen. Al deze regelingen en veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Het initiatiefrecht (artikel 23 van de WOR) is een krachtig middel waarmee de OR bepaalde onderwerpen – zoals beleid voor duurzame inzetbaarheid of amplitie – op de agenda kan zetten.