5.2 Arbeidsvoorwaarden
verschil
Naast stilstaan bij de inhoud van de baan is het zinvol om het arbeidsvoorwaardenpakket eens tegen het licht te houden en te zoeken naar verbetermogelijkheden. U komt vier soorten arbeidsvoorwaarden tegen: het gaat om primaire, secundaire, tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden. De verschillen tussen deze vier soorten zijn echter niet altijd duidelijk. Er zijn ook geen officiële regels voor.
5.2.1 Primaire arbeidsvoorwaarden
salaris
Uitgangspunt is dat primaire arbeidsvoorwaarden altijd in de arbeidsovereenkomst zijn te vinden. Het gaat om zaken als salaris (inclusief de vakantiebijslag), arbeidsduur en vakantiedagen. Meestal worden ook beloningselementen als een vaste dertiende maand en ploegentoeslag onder de primaire arbeidsvoorwaarden geschaard.
5.2.2 Secundaire arbeidsvoorwaarden
laptop
Secundaire arbeidsvoorwaarden liggen vaak in het verlengde van primaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden zijn onkostenvergoedingen, opleiding, pensioen, leaseauto en het gebruik van een laptop of smartphone. Ook populaire zaken als thuiswerken, kinderopvang en flexibele werktijden vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn doorgaans (ook) in de cao te vinden.
5.2.3 Tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden
welzijn
Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn lastig in geld uit te drukken; ze draaien meer om welzijn. Denk aan bedrijfsuitjes, goede werkvoorzieningen, sportfaciliteiten of een bedrijfskantine. De quartaire arbeidsvoorwaarden bevinden zich in een vaag gebied. Hierbij moet u denken aan zaken als een prettige werksfeer, carrièreperspectieven en het gevoel van het doen van zinvol werk.
Onderschat de quartaire arbeidsvoorwaarden niet, want niemand functioneert in een verziekte werksfeer of als hij het gevoel heeft dat zijn werk er niet toe doet.
Gesprek
startbod
Tijdens het sollicitatiegesprek praat u over de functie en de geschiktheid en interesses van de sollicitant. Soms wordt er alvast een salarisindicatie gevraagd. Het precieze salaris en de verdere arbeidsvoorwaarden bespreekt u meestal later in de procedure, bijvoorbeeld in het arbeidsvoorwaardengesprek. U doet een startbod en houdt daarbij uiteraard rekening met de vraag in hoeverre de sollicitant schaars is.