U bent hier

Onderneming & Personeel
Personeelstekort tegengaan8. Andere maatregelen tegen personeelstekort8.4 Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

8.4 Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

potentieel

banenafspraak

De toenemende personeelskrapte biedt ook kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om al het potentieel op de arbeidsmarkt te benutten, kan het lonen om op zoek te gaan binnen deze groep. Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastig om een baan te vinden. Zij hebben vaak extra begeleiding of aanpassingen op de werkplek nodig. Daarom is de banenafspraak in het leven geroepen. De banenafspraak houdt in dat werkgevers tot 2026 minimaal 125.000 extra banen moeten realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarvan komen 25.000 banen in de overheidssector.

Ieder jaar moeten werkgevers een bepaald aantal banen realiseren om aan de tussendoelstellingen van de banenafspraak te voldoen. Dat is dus nog een extra motivatie om naar werknemers in deze groep op zoek te gaan.

8.4.1 Doelgroep banenafspraak

schoolverlaters

handicap

Hieronder vindt u een overzicht van de doelgroep werkzoekenden die onder de banenafspraak vallen:

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • Leerlingen en schoolverlaters uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs (pro), die zich in het register hebben laten inschrijven.
  • Mensen met een WSW-indicatie. Dit zijn mensen die voorheen onder de Wet sociale werkvoorziening vielen.
  • Wajongers met arbeidsvermogen.
  • Mensen met een WIW-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of ID-baan (Besluit in- en doorstroombanen).
  • Mensen van wie uit een loonwaardeonderzoek blijkt dat zij een verminderde loonwaarde hebben.
  • Mensen die een ziekte of handicap hebben die is ontstaan voor de 18e verjaardag of tijdens de studie. Zij hebben een werkvoorziening (zoals een brailletoetsenbord) nodig om het wettelijk minimumloon te verdienen. Hiervoor is een beoordeling werken met een voorziening aangevraagd.

De mensen voor wie de banen zijn bestemd, zijn opgenomen in het doelgroepregister. Check via het werkgevers-portaal van UWV of een kandidaat hierin staat. Het ministerie van SZW gebruikt het doelgroepregister om te controleren of werkgevers voor voldoende banen zorgen.

8.4.2 Subsidie

Wajong

proefplaatsing

Er zijn diverse regelingen via UWV, gemeente en Belastingdienst beschikbaar die het aantrekkelijker moeten maken om iemand met afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen:

  • Loondispensatie Wajong: u betaalt salaris naar rato van de loonwaarde. UWV betaalt een aanvullende uitkering aan de werknemer.
  • Loonkostensubsidie (LKS) gemeente: u betaalt het minimumloon, maar krijgt subsidie voor de verminderde loonwaarde van de werknemer.
  • No-riskpolis: dekt het risico van ziekte (deels) af, inclusief doorrekening van de WIA in uw premie. Voor de doelgroep banenafspraak is de polis blijvend geldig.
  • Mogelijkheden voor proefplaatsing, jobcoaching, persoonlijke voorzieningen of voorzieningen voor het gebouw of op de werkplek en scholing.
  • Loonkostenvoordeel Belastingdienst: een tegemoetkoming per uur voor arbeidsbeperkte werknemers, oudere werknemers en de doelgroep van de banenafspraak.
  • Lage-inkomensvoordeel Belastingdienst: tegemoetkoming per uur voor werknemers die tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon verdienen (minimaal 1.248 verloonde uren per jaar).

Dienstverband

cao

De arbeidsovereenkomst is hetzelfde als bij een reguliere werknemer. Let op dat een eventueel van toepassing zijnde cao voor (aanvullende) regels kan zorgen. Bij een kandidaat met een uitkering is starten met een proefplaatsing (zonder arbeidsovereenkomst en met behoud van uitkering) een goede optie voor twee maanden (en maximaal zes maanden). De aanvraag voor een proefplaatsing verloopt via de gemeente of via UWV in uw regio.

Adviezen

koppelen

jobcoaching

Regionale werkgeversservicepunten proberen werkgevers en werkzoekenden aan elkaar te koppelen. Het gaat bij de werkzoekenden niet alleen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook om mensen die recent hun baan zijn verloren. Het servicepunt kan u kandidaten aanbieden en informatie en adviezen geven over de subsidies die u voor bepaalde groepen werkzoekenden kunt ontvangen. Verder kan het servicepunt jobcoaching regelen. Wilt u weten bij welk regionaal werkgeversservicepunt u terechtkunt, dan gaat u naar werkgeversanno.nu.

Maak beleid om mensen met een beperking aan te trekken sámen met mensen met een beperking. Kijk voor informatie bij belangenorganisaties als IederIn (iederin.nl).