5.4 Functie-indeling
koppeling
De volgende stap in het proces is om gelijkwaardige functies in functieklassen of -groepen in te delen (functieclassificatie). Dit doet u op basis van de resultaten van de functiewaardering en functierangschikkingslijst. Functieclassificatie maakt het mogelijk om de koppeling te maken tussen functies en beloning (zie hoofdstuk 9).
Salarisgroepen
puntenband
De functies die op basis van hun zwaarte in volgorde zijn gerangschikt, worden in groepen opgedeeld. Elke groep heeft een bepaalde puntenband waarin functies vallen. Daarbij is het handig om aan te sluiten bij de salarisgroepen of -schalen die uw organisatie hanteert in het salarissysteem.
Van de klassen of groepen moet u (of de systeemhouder) ook de grenzen bepalen. Als tussen een groep van vrijwel gelijkwaardige functies een grens loopt, kunt u vragen verwachten over de juistheid van de indeling. De grenzen zijn vaak overigens al per cao vastgelegd.
Inspraak
discriminatie
Het classificeren van functies en het koppelen aan loonschalen gaan meestal niet zonder slag of stoot. Er zal over onderhandeld moeten worden met de ondernemingsraad (of vakbonden). Extra aandacht moet u daarbij schenken aan mogelijke punten van discriminatie (geslacht, ras en leeftijd) (zie ook vorige paragraaf). Ook is het verstandig om rekening te houden met de markt: worden functies bij andere organisaties in uw sector op dezelfde manier ingedeeld?
Soms neemt de OR deel aan het indelen van functies. Een nadeel daarvan kan echter zijn dat de OR medeverantwoordelijk wordt voor de indeling, terwijl diezelfde OR een rol speelt in eventuele bezwaarprocedures. Zo’n dubbelrol kan voor verwarring en wantrouwen zorgen.
grensgeval
De uiteindelijke indeling moet ook goed aanvoelen voor leidinggevenden. Om er zeker van te zijn dat dit is gelukt, laat u de direct leidinggevende er eens naar kijken. Hij kan bijvoorbeeld van mening zijn dat grensgevallen net in een andere schaal thuishoren. Als u het niet eens kunt worden met elkaar, kunt u beter de waardering herzien. Dat voorkomt veel problemen tijdens de invoering en onnodige beroepsprocedures.