U bent hier

3.3 Aangifte loonheffingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

hoofdregel

doorgeefluik

De hoofdregel is dat UWV een uitkering aan de uitkeringsgerechtigde zelf betaalt. Een Ziektewetuitkering voor een werknemer loopt echter meestal via uw organisatie. UWV maakt de uitkering dan naar uw organisatie over, en het bedrag wordt verrekend met het aan de werknemer doorbetaalde loon. In de aangifte loonheffingen verwerkt uw organisatie één en ander als zijnde ‘doorgeefluik’ van de uitkering en als uitbetaler van een eventuele aanvulling op die uitkering en eventueel ander loon dat de werknemer ontvangt.

Inkomstenverhouding

het totaal in de loonheffingen

Het gaat bij een ZW-uitkering voor een werknemer om een zogeheten werkgeversbetaling, aangezien de werknemer loon uit tegenwoordige dienstbetrekking ontvangt. UWV betaalt uw organisatie dan naast de uitkering ook de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet over de uitkering. Uw organisatie betrekt vervolgens het totaal van de ZW-uitkering, een eventuele aanvulling hierop en eventueel ander loon in de loonheffingen. Hierbij geldt dat voor een ZW-uitkering altijd de lage premie Awf en de hoge premie Aof van toepassing zijn.

Het is tot en met 2026 toegestaan om een UWV-uitkering en regulier loon in eenzelfde inkomstenverhouding (IKV) te verwerken. Deze tijdelijk toegestane werkwijze komt waarschijnlijk per 2027 te vervallen. Daarna moet de werkgeversbetaling in een aparte IKV.

ander nummer

jaarloon

Ook al is het (nog) geen verplichting, mogelijk doet uw organisatie er verstandig aan om de ZW-uitkering in een andere inkomstenverhouding aan te geven dan het reguliere loon, met een ander nummer IKV. Dat is het geval als voor het reguliere loon de hoge Awf-premie geldt. Verwerking in één inkomstenverhouding heeft overigens geen negatieve gevolgen voor het eventuele recht op het lage-inkomensvoordeel (LIV). Anders dan bij andere werkgeversbetalingen telt die voor de ZW sowieso mee voor het jaarloon van het LIV, dus óók bij verwerking ervan in een aparte inkomstenverhouding. Bij gebruik van verschillende inkomstenverhoudingen blijft de IKV van de arbeidsovereenkomst doorlopen, ook al betaalt uw organisatie die periode geen aanvulling op de ZW-uitkering of ander loon aan de werknemer uit.

Aanvulling

Als de werknemer een aanvulling op de Ziektewetuitkering ontvangt, moet uw organisatie die opnemen in de aangifte loonheffingen in de rubriek ‘Verstrekte aanvulling op uitkering werknemersverzekering’. Dit kan bijvoorbeeld spelen als de uitkering 70% van het loon bedraagt en uw organisatie deze aanvult tot 100%. Uw organisatie verwerkt de aanvulling in de inkomstenverhouding van het reguliere loon, ongeacht of daar ook de uitkering in is verwerkt.

geen sv-loon

Let op bij een aanvulling op de ZW-uitkering aan een werknemer die inmiddels uit dienst is. Dan is geen sprake van sv-loon. Uw organisatie vult genoemde de rubriek dan niet in.

Geen code ‘Z’ invullen bij ZW-uitkering

inkomsten­vermindering

geen verschil

Als een werknemer tijdens zijn ziekte minder dan 100% van het afgesproken loon ontvangt, is er die periode sprake van een inkomstenvermindering. In de loonaangifte moet uw organisatie dan Code incidentele inkomstenvermindering ‘Z’ (Ziekte) gebruiken. Hierdoor weet UWV dat met dit lagere loon geen rekening moet worden gehouden bij het vaststellen van een uitkering. Als de werknemer echter recht heeft op een Ziektewetuitkering, vult uw organisatie de code Z niet in. Hierbij maakt het geen verschil of de ZW-uitkering het volledige afgesproken loon van de werknemer afdekt of niet.