9.1 Beschikking najaar
goed controleren
Bij een (middel)grote organisatie moet de beschikking die u in het najaar ontvangt, waarin de Belastingdienst de Whk-premie voor komend jaar doorgeeft, goed en op tijd worden gecontroleerd. Op die manier kunt u – als het nodig is – bezwaar maken. U wilt immers voorkomen dat uw organisatie te veel premie betaalt, omdat de Whk-premie te hoog is vastgesteld. Maar het is ook voor een eventueel eigenrisicodragerschap van belang dat er niet ten onrechte uitkeringsrechten aan uw organisatie worden toegerekend. Sowieso is het natuurlijk gewoon goed dat de situatie waarheidsgetrouw wordt voorgeschoteld, buiten dat dat ook een reëler beeld geeft bij de eventuele afweging om al dan niet eigenrisicodrager te worden.
Om de Whk-beschikking goed te kunnen controleren, heeft u de achterliggende beslissingen van aan (ex-)werknemers toegekende uitkeringsrechten nodig. Meestal ontvangt u van UWV al direct een kopie van de beslissing bij toekenning van een WGA- of ZW-uitkering.
Premieloon
twee jaar terug
Eén van de onderdelen van de beschikking die u goed moet controleren, is het premieloon waarvan UWV is uitgegaan voor uw organisatie. Het premieloon van twee jaar terug is immers bepalend voor de bepaling in welke categorie werkgevers uw organisatie valt – klein, middelgroot of groot (zie paragraaf 4.1 en 7.1) – en in het geval van een middelgrote organisatie ook wat de weging van de premiepercentages is.
gemiddelde
U moet niet alleen controleren of de Belastingdienst voor de indeling in een werkgeverscategorie van het juiste premieloon voor het refertejaar is uitgegaan. Controleer ook het premieloon van de jaren ervoor, aangezien dat een rol speelt voor het gemiddelde premieplichtige loon waarnaar de fiscus ook kijkt voor de premievaststelling.
Uitkeringen
achterkant
Het is ook van belang om te controleren welke WGA- of ZW-uitkeringen UWV aan (ex-)werknemers binnen uw organisatie heeft toegerekend. Dat vindt u op de achterkant van de mededeling of beschikking terug. Hierbij wordt gekeken naar twee jaar terug, dus voor bijvoorbeeld 2024 heeft UWV naar de toegekende uitkeringsrechten in 2022 gekeken.
Om het totaalbedrag te kunnen controleren, moet u weten om welke werknemers het precies gaat. Als u dat niet al weet door de van UWV ontvangen kopie(ën) van de beslissing(en) van uitkeringstoekenning (zie ook hiervoor), kunt u die gegevens bij UWV opvragen.
dubbel geteld
regresrecht
Bij controle van de aan uw organisatie toegerekende uitkeringsrechten moet u onder andere deze punten nagaan:
- Of de betreffende werknemer überhaupt bij uw organisatie in dienst was.
- Of de betreffende werknemer niet dubbel wordt geteld.
- Of voor de betreffende werknemer de no-riskpolis gold, omdat de uitkering dan niet aan uw organisatie mag worden toegerekend.
- Of er sprake was van ziekte wegens orgaandonatie, zwangerschap of bevalling, omdat de uitkering dan niet aan uw organisatie mag worden toegerekend.
- Of er gebruik is gemaakt van regresrecht (zie paragraaf 4.2 en 7.2), omdat de uitkering dan niet aan uw organisatie mag worden toegerekend.
- Of de ingangsdatum van de uitkering klopt (bij de premieberekening voor bijvoorbeeld 2025 moet dit dus 2023 zijn).