4.6 Verplichting om te werken bij oproep
plicht
referentiedag
Een oproepovereenkomst is weliswaar een overeenkomst met onduidelijke arbeidsomvang, maar het is in essentie een arbeidsovereenkomst. Dit zorgt ervoor dat werknemers wel degelijk een plicht hebben om bij een oproep aan het werk te gaan, op voorwaarde dat zij op tijd worden opgeroepen. Een oproepovereenkomst betekent niet dat de werknemer steeds oproepen kan weigeren. Door de aanwezige arbeidsovereenkomst en de gezagsverhouding tussen de partijen moet de werknemer komen opdagen. Echter in de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die per 1 augustus 2022 ingaat, zijn er extra verplichtingen opgenomen voor de werkgever om duidelijk te maken op welke dagen en hoeveel uren de werknemer naar waarschijnlijkheid zou moeten werken (zogenoemde referentiedagen en referentieuren). Anders is de werknemer niet verplicht om te verschijnen na een oproep. Dit maakt de nulurencontracten nog lastiger om in de praktijk toe te passen.
Werkweigering
werkweigering
De plicht om in te gaan op een oproep kwam ook naar voren in een zaak van Rechtbank Noord-Holland van 21 januari 2021 (ECLI (verkort): 1229). Deze zaak ging over een oproepkracht die ondanks waarschuwingen geen gehoor had gegeven aan een oproep. Hij was al bij een andere werkgever aan het werk. De werkgever besloot daarom de werknemer op staande voet te ontslaan. De kantonrechter oordeelde dat dit terecht was. Er was weliswaar sprake van een jonge werknemer met een relatief kort dienstverband, maar hij had zich schuldig gemaakt aan een vorm van werkweigering.
U moet als werkgever duidelijk bij de oproepkracht aangeven welke verwachtingen er zijn en dat hij moet reageren als u een beroep op hem doet.