U bent hier

Onderneming & Personeel
Alle contractvormen voor werk4. Oproepovereenkomst4.3 Verwarring over type contract

4.3 Verwarring over type contract

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

In sommige situaties kan er verwarring ontstaan over de aanwezigheid van een oproepovereenkomst.

4.3.1 Inroostering

jaarurenbasis

Het is goed om te weten dat het wisselend inroosteren van werknemers niets te maken heeft met een oproepovereenkomst. In heel veel beroepen hebben mensen onzekere roosters, zoals bij ziekenhuizen, zorginstellingen, brandweer en politie. Het feit dat werknemers geen vaste werktijden hebben, betekent niet dat ze een oproepovereenkomst hebben. Deze werknemers hebben namelijk wel een vaste arbeidsomvang. Ook werknemers die op jaarurenbasis werken en per week een wisselend aantal arbeidsuren hebben, werken niet op basis van een oproepovereenkomst als zij elke maand een normaal vast salaris krijgen.

Oproepovereenkomst bij wachtdienst?

compensatie

Werknemers die naast hun reguliere werkuren bepaalde wachtdiensten moeten draaien, vallen buiten de bepalingen van de oproepovereenkomst, ervan uitgaande dat zij daarvoor een geldelijke vergoeding ontvangen of andersoortige compensatie (zoals tijd voor tijd).

Het feit dat deze bijzondere diensten fluctueren qua arbeidsomvang, maakt de arbeidsovereenkomst niet tot een oproepovereenkomst. In de praktijk gaat het vaak om mensen die een vaste arbeidsomvang hebben, maar daarbovenop ook wachtdiensten moeten draaien.

4.3.2 Voorovereenkomst

afspraken

Een ander verwarringsgevaar ligt in de gesloten voorovereenkomst. Een voorovereenkomst is een soort van basisovereenkomst, waarbij u op voorhand afspraken maakt over de voorwaarden waaronder u de werknemer inzet. De voorovereenkomst is dus geen oproepovereenkomst of arbeidsovereenkomst met de werknemer. Pas op het moment dat u iemand oproept voor werkzaamheden, ontstaat er een oproepovereenkomst/arbeidsovereenkomst, die u ook apart zult vastleggen.

4.3.3 Omvang staat los van de duur

ketenregeling

De verplichting om een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang betekent niet dat dezelfde werknemer een vaste arbeidsovereenkomst moet krijgen in de zin van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een oproepovereenkomst gaat uitsluitend over de uren die iemand werkt. U kunt iemand dus tijdelijke oproepovereenkomsten geven die elkaar opvolgen, uiteraard binnen de grenzen van de zogenoemde ketenregeling (zie paragraaf 3.5).

Verlengen

Ook bent u niet verplicht om een tijdelijke oproepovereenkomst te verlengen. De regel dat u na een jaar verplicht bent om de werknemer een vaste arbeidsomvang aan te bieden, geldt dus alleen als u van plan bent om deze tijdelijke arbeidsovereenkomst te verlengen.

Als u binnen zes maanden na het verlopen van de vorige arbeidsovereenkomst opnieuw een arbeidsovereenkomst met een oproepkracht aangaat, zult u met de vorige oproepovereenkomst rekening moeten houden bij het aanbieden van de vaste arbeidsuren.