U bent hier

6.3 Melding ouderschapsverlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

schriftelijk

Twee maanden voordat een medewerker zijn ouderschapsverlof wil laten ingaan, moet hij dit schriftelijk aan uw werkgever melden. De volgende gegevens moet hij daarbij in ieder geval doorgeven:

  • de verlofperiode;
  • het aantal verlofuren per week;
  • de spreiding van de verlofuren over de week;
  • het aantal periodes waarin hij zijn verlof wil verdelen.

6.3.1 Veto werkgever

ontwrichten

Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Wel kan hij zijn veto uitspreken over de gewenste spreiding van het verlof, op voorwaarde dat hij hiervoor een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft. Dit houdt in dat de gevraagde verdeling van het ouderschapsverlof de gang van zaken in uw organisatie zo zou ontwrichten, dat dit zwaarder weegt dan het belang van de medewerker om verlof op te nemen. Hij moet bijvoorbeeld aantonen dat de organisatie klanten verliest of omzet kwijtraakt als de medewerker niet elke dag op het werk aanwezig is.

Bevredigende oplossing zoeken bij conflict

rechtszaak

Ouderschapsverlofplannen van een medewerker weigeren is in de praktijk erg lastig. Als een conflict hierover tot een rechtszaak komt, laten rechters de belangen van de medewerker meestal zwaarder wegen dan die van de werkgever.

Overspannen

Als arbodeskundige kunt u uw werkgever daar zeker vooraf op wijzen. Een ingewikkelde rechtszaak is bovendien in niemands belang, want met een overspannen medewerker zijn beide partijen nog veel verder van huis. Zoek dus (mee) naar een oplossing die voor zowel de medewerker als uw werkgever werkt.

6.3.2 Verlof later opnemen

restant

Als een medewerker besluit om zijn afgesproken ouderschapsverlof niet op te nemen of voort te zetten – bijvoorbeeld omdat hij gebruik gaat maken van kinderopvang – kan hij bij uw werkgever een verzoek indienen om het restant van het verlof later op te nemen. Als het ouderschapsverlof al is ingegaan, mag uw werkgever dat weigeren als hij daarvoor een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft.

Uitzondering

Hierop geldt een uitzondering: als een werkneemster recht heeft op zwangerschapsverlof en daarom haar ouderschapsverlof opschort, behoudt zij het recht om haar ouderschapsverlof op een ander moment op te nemen.

Problemen na verloftijd ondervangen

combineren

Ouderschapsverlof is in het leven geroepen om medewerkers te helpen hun werk- en kinderzorgtaken te combineren. Medewerkers van wie het ouderschapsverlof eindigt, kunnen het dan ook ineens een stuk zwaarder krijgen, omdat ze zowel privé als op het werk weer vol aan de bak moeten.

helpen

Krijgt u van een medewerker signalen dat hij het na zijn verlof allemaal niet zo goed kan bolwerken? Dan zijn er misschien mogelijkheden die hem verder helpen. Denk aan een (tijdelijke) aanpassing van de arbeidsduur, werktijden of werkplek.