6.2 Verlofduur
Het ouderschapsverlof dat een medewerker in totaal voor een kind mag opnemen is voor iedereen gelijk: 26 weken. Het aantal uren dat daarmee in de praktijk overeenkomt, is uiteraard afhankelijk van het aantal uren dat de medewerker in een week werkt. Is dit veertig uur? Dan is het totaal aantal uren ouderschapsverlof: 40 × 26 uren = 1.040 uren. Werkt iemand 22 uur in de week? Dan wordt het ouderschapsverlof 22 × 26 uren = 572 uren.
Ouderschapsverlof spreiden
naar eigen inzicht
Hoe een medewerker zijn ouderschapsverlof verdeelt, mag hij in principe zelf bepalen. Hij mag het ouderschapsverlof naar eigen inzicht over de werkweek spreiden.
spreiden
Ook het aantal periodes waarover de medewerker zijn ouderschapsverlof verdeelt, mag hij zelf bepalen. Hij kan bijvoorbeeld een deel van zijn ouderschapsverlof direct na het bevallingsverlof of geboorteverlof opnemen en een ander deel verspreid over de jaren in de schoolvakanties.
Verlof opnemen bij meerdere werkgevers
Werknemers met meer dan één werkgever hebben bij iedere werkgever recht op ouderschapsverlof. Dus werkt iemand twaalf uur in de week bij uw organisatie en twintig uur bij een andere werkgever? Dan heeft hij bij uw organisatie recht op 12 × 26 = 312 uur ouderschapsverlof en bij de andere organisatie 20 × 26 = 520 uur.
Tegelijkertijd
doorwerken
De werknemer hoeft ouderschapsverlof niet tegelijkertijd op te nemen bij de organisaties waar hij voor werkt. Een medewerker mag er dus voor kiezen om bij uw organisatie met verlof te gaan en op een andere plek gewoon door te werken.