U bent hier

3.5 Nare afloop

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

einde

aandacht

Helaas eindigen niet alle zwangerschappen met een wolk van een baby. Een miskraam kan bijvoorbeeld een abrupt einde maken aan alle toekomstdromen. Daarnaast komt het – ook in Nederland – nog steeds voor dat de moeder overlijdt bij de bevalling. En soms overlijden moeder en kind. Werknemers die hiermee te maken krijgen, kunnen bijna altijd wel wat extra aandacht gebruiken.

Luister als arbodeskundige daarom altijd goed naar de wensen van medewerkers. En zoek samen naar een goede balans tussen werk en privé. Ook de vele andere verlofvormen in dit dossier kunnen daarbij helpen.

3.5.1 Regels bij miskraam

contact

Als de baby na 24 weken zwangerschap komt te overlijden, maakt de moeder gewoon aanspraak op een bevallingsuitkering van zestien weken via UWV. Als de medewerkster zich ziek meldt als gevolg van de afgebroken zwangerschap, kan uw werkgever bij UWV een Ziektewetuitkering voor haar aanvragen. UWV neemt in dat geval eerst contact op met de medewerkster en beslist daarna of de uitkering wordt toegekend. Het is wel zo netjes als uw organisatie de medewerkster daarvan op de hoogte brengt.

3.5.2 Regels bij overlijden moeder

knel

voorwaarden

Soms komt het voor dat de moeder tijdens of vlak na de bevalling overlijdt. Alle zorg voor de pasgeborene komt dan op de vader of partner neer. Die kan daardoor in een moeilijke periode in de knel komen. Daarom hebben vaders en partners in zo’n geval recht op het resterende bevallingsverlof van de moeder. De vader of partner krijgt dan ook een uitkering van UWV. Aan de verlofovername van de vader of partner zijn wel voorwaarden verbonden:

  • De medewerker moet getrouwd zijn met de moeder van het kind of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • De medewerker moet juridisch de ouder zijn van het kind.
  • De medewerker moet binnen twee dagen aan de werkgever melden dat hij het bevallingsverlof van de moeder overneemt.
  • Het verlof van de vader of partner is dezelfde periode als de moeder nog recht had op bevallingsverlof. Dus had de moeder op het moment dat ze overlijdt nog recht op negen weken bevallingsverlof, dan heeft de vader of partner recht op negen weken verlof.
  • Als de moeder geen werkgever had, heeft de medewerker recht op tien weken betaald verlof.
  • De werkgever kan de kosten van de loondoorbetaling binnen zes weken na afloop van het verlof declareren bij UWV.
  • Tijdens het overgenomen bevallingsverlof mag de werkgever de arbeidsovereenkomst met de partner niet opzeggen.

3.5.3 Regels bij overlijden moeder en kind

overname

Als de medewerker zowel zijn partner als zijn kind verliest bij de bevalling, heeft hij niet altijd recht op overname van het verlof. Als de moeder overlijdt en het kind levenloos ter wereld komt – en er geen geboorteakte komt – is er geen recht op overname van het verlof. Kijk in zo’n situatie samen met uw werkgever wat u voor de medewerker kunt doen. Overlijdt het kind na het opmaken van de geboorteakte, dan wordt er ook een akte van overlijden opgesteld. In zo’n geval heeft de partner recht op overname van het bevallingsverlof.

De regels bij het overlijden van de moeder gelden als er sprake is van juridisch ouderschap. Dat is het geval als de partner getrouwd is met de moeder, geregistreerd partner is of hij het kind officieel heeft erkend.