1.2 RI&E
arbobeleid
Als werknemers door hun werkzaamheden het risico lopen dat werk en privé uit balans raken, moet u dat opnemen in de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). De RI&E is het belangrijkste document voor het arbobeleid. In het bijbehorende plan van aanpak bij de RI&E beschrijft u de oplossingen voor dit risico.
Nieuwe risico’s
arbeidsrisico
arbowetgeving
Wel moet u er rekening mee houden dat de oplossingen die u aanreikt om werk en privé beter op elkaar af te stemmen wel weer andere arbeidsrisico’s met zich meebrengen. Zo kunnen flexibele vormen van werk de balans soms juist verstoren, doordat werknemers ook thuis de hele tijd aan het werk zijn. Als werknemers niet op kantoor werken, kan uw werkgever ook niet zomaar nagaan of hun werkplek aan de eisen uit de arbowetgeving voldoet. Uw werkgever zou zo’n werknemer dan eigenlijk thuis moeten bezoeken. En hoe zit het met de aansprakelijkheid als een werknemer gezondheidsproblemen oploopt, omdat hij thuis urenlang achter een laptop werkt? Deze zaken horen ook thuis in de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak.
Werk-privébalans volgens Nederlandse werknemer
Jaarlijks voeren het CBS en TNO de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. De resultaten geven een beeld van hoe het ervoor staat in werkend Nederland.
Gezinsactiviteit
werk-privébalans
In de NEA is ook aandacht voor de werk-privébalans. Van de werknemers die de enquête invulden, gaf 7,6% in 2020 aan dat er vaak of zeer vaak een scheve balans was tussen werk en privé. Slechts iets meer dan de helft (54,5%) van de ondervraagden gaf aan nooit een familie- of gezinsactiviteit te moeten missen door werk. Bij het merendeel (38,6%) kwam dat een enkele keer voor, bij 5,9% vaak en bij 1% van de ondervraagden zelfs zeer vaak.