1.1 Het belang van evenwicht
levensloopstress
oorzaken
Twee derde van de werknemers heeft in de afgelopen vijf jaar weleens verzuimd vanwege zogeheten levensloopstress. Dit blijkt uit onderzoek van arbonetwerk Zorg van de Zaak onder 1.123 werkenden. Ruim zes op de tien respondenten zijn vanwege levensloopstress weleens weggebleven van het werk. De meestgenoemde oorzaken van levensloopstress waren het verlies van een dierbare, anders dan een ouder of gezinslid (25%), financiële problemen of het verlenen van mantelzorg (beide 19%). Meestal duurde het verzuim ‘maar’ hooguit één week. 16% van de respondenten ging binnen één maand weer aan de slag, 15% binnen één jaar en bij 3% van de ondervraagden duurde het verzuim zelfs langer dan één jaar.
ziekteverlof
combineren
Bijna de helft van de ondervraagden uit het onderzoek gebruikte het ziekteverlof voor dit verzuim. Het kwam ook regelmatig voor dat werknemers vakantiedagen opnamen vanwege een privésituatie (28%), of bijzonder verlof (26%). Het is belangrijk dat u als arboprofessional aandacht heeft voor dit onderwerp, zodat werknemers de mogelijkheid hebben om privéomstandigheden op een goede manier te combineren met werk. Zo voorkomt u meer verzuim.
Het belang van een goed privéleven
energie
Werknemers die gelukkig zijn in hun privéleven, zitten beter in hun vel en hebben meer energie. Daar profiteert uw organisatie van, zonder daar iets extra’s voor te hoeven doen. Een fijn privéleven helpt om bij te komen van het werk en op te laden voor een nieuwe werkdag.
Volkstuin
competentie
Verder kunnen activiteiten die werknemers in hun vrije tijd ontplooien gunstig uitpakken op de werkvloer. Door bijvoorbeeld bestuurswerk te doen bij de voetbalclub ontwikkelen werknemers competenties die ook voor hun werk van belang (kunnen) zijn. Of ze raken in hun volkstuin aan de praat met iemand die ze tijdens het gesprek binnenhalen als klant voor uw organisatie.
steentje
Werknemers die voortdurend werken, kunnen op de korte termijn misschien veel voor uw organisatie betekenen, maar op de lange termijn houden ze dat niet vol. Het is dus ook in het belang van uw organisatie als werknemers de kans krijgen werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Als arboprofessional draagt u daar uw steentje aan bij.
Ziekmelding als noodoplossing
geen andere uitweg
Als werknemers op hun werk niet de ruimte en het begrip krijgen om problemen in de privésfeer op te lossen, zoeken ze naar andere mogelijkheden. Die hoeven niet per se gunstiger uit te pakken voor uw organisatie. In de meeste gevallen melden ze zich dan namelijk ziek, omdat ze geen andere uitweg zien. Een kind met hoge koorts kan nu eenmaal niet naar school en niet elke werknemer heeft een partner of grootouder (in de buurt) die kan bijspringen.
Noodgedwongen
vertekend beeld
Een leidinggevende doet er goed aan om een werknemer in die situatie verlof aan te bieden. Dat is gunstig voor de werknemer, die dan de tijd krijgt om voor zijn zieke kind te zorgen of om problemen op te lossen. Hij hoeft zich niet noodgedwongen ziek te melden. Ook is dat gunstig voor uw organisatie. Actief verlof aanbieden scheelt een hoop ziekmeldingen van werknemers die eigenlijk niet ziek zijn. Dat geeft een vertekend beeld van het verzuim in uw organisatie en dat is onhandig, want het roept misschien de vraag op of werknemers ziek worden van werk.