4.1 Tweede spoor
andere organisatie
Heeft u een zieke werknemer niets te bieden, dan start het tweedespoortraject. Bij het eerste spoor gaat het om re-integratie in de eigen organisatie, bij het tweede spoor gaat u op zoek naar passend werk in een andere organisatie. Dit komt doorgaans in het tweede ziektejaar aan de orde.
4.1.1 Niet tegelijk met eerste spoor
uitproberen
Een eerste- en tweedespoortraject kunnen in principe niet tegelijkertijd lopen. U moet altijd eerst grondig onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor re-integratie binnen uw eigen organisatie. En uiteraard moet u uw medewerker ook de kans en de tijd hebben gegeven om die mogelijkheden uit te proberen. Denk aan het werken in een lager tempo, met afwijkende werktijden of het aanbieden van andere taken. Biedt dat allemaal geen soelaas, dan is het tijd om buiten de muren van uw eigen organisatie te kijken. Kijk voor meer houvast eens naar de tool Re-integratietraject tweede spoor inzetten op Rendement Online.
In uitzonderlijke gevallen is een duaal traject mogelijk. Stelt de bedrijfsarts al in een vroeg stadium vast dat binnen uw organisatie geen re-integratie mogelijk is, dan mag u buiten de deur rondkijken. Ondertussen moeten interne re-integratie-inspanningen gewoon doorgaan!
4.1.2 Doel
samen
belastend
Het belangrijkste doel van re-integratie tweede spoor is het vinden van een veilige en gezonde werkplek voor een zieke werknemer. U mag daar niet te lichtvoetig mee omgaan. Het is belangrijk om samen met de werknemer goed na te gaan in wat voor soort organisatie en binnen welke functie hij het meest op zijn plek zou zijn. Houd rekening met de impact die een nieuwe baan kan hebben op een re-integrerende werknemer. Een baanwisseling kan best belastend zijn door de verandering van werkomgeving, kennismaking met nieuwe collega’s en misschien zelfs met een heel nieuwe branche. Voelt de werknemer zich niet op zijn gemak bij zijn nieuwe functie of veroorzaakt het zelfs stress, dan komt dat zijn herstel natuurlijk niet ten goede.