4.2 Re-integratiebedrijf
ingewikkeld
prijskaartje
Het vinden van een geschikte werkplek voor een zieke werknemer buiten uw eigen organisatie kan best ingewikkeld zijn. Allereerst moet u weten waar de werknemer het meest op zijn plek zou zijn, en dan moet u die plek ook nog vinden. Een re-integratiebedrijf kan u een deel van wat bij het tweedespoortraject komt kijken, uit handen nemen. Er hangt vaak een flink prijskaartje aan, maar het kan de re-integratie ook vele malen efficiënter maken. Het is dan wel zaak om het juiste bureau te kiezen.
Natuurlijk blijft de werkgever de eindverantwoordelijke binnen het re-integratietraject. Het re-integratiebureau biedt hier slechts begeleiding bij. De werkgever kan de verantwoordelijkheid voor het traject niet afschuiven op een re-integratiebureau.
4.2.1 Kiezen
kwaliteit
Met vele bureaus op de markt kan het lastig zijn om te kiezen met welk bureau u in zee moet gaan. Let op het soort begeleiding dat de bureaus bieden en op hun kwaliteit. Houd ook rekening met de wensen van de werknemer. Hij moet de samenwerking met het bureau ook prettig vinden.
Fullservice-re-integratiebureau
alle aspecten
één partij
Sommige re-integratiebedrijven zijn fullservicebureaus. Zij bieden begeleiding bij alle aspecten van re-integratie. Denk aan beroepskeuzetests, psychische of fysieke tests, coaching, therapie, het kiezen van cursussen voor bij- of omscholing, loopbaanadvies, therapie, werkplekevaluatie, werkplekaanpassingen of mediation bij conflicten. Het voordeel is uiteraard dat u op alle fronten ondersteuning kunt krijgen. Daarnaast kan het heel prettig zijn dat u slechts met één externe partij te maken heeft die de re-integratieactiviteiten van u overneemt.
Gespecialiseerd re-integratiebureau
maatwerk
Een gevaar van een totaalpakket is dat het een te algemeen pakket is. En dat terwijl ieder re-integratietraject natuurlijk anders is, en dus juist maatwerk nodig heeft. Om die reden kan het soms beter zijn om te kiezen voor een gespecialiseerd bureau. Gaat het bijvoorbeeld om een werknemer die thuis zit vanwege een burn-out, dan kunt u ook doelgericht zoeken naar een re-integratiebureau dat veel ervaring heeft met het herplaatsen van mensen met burn-outs.
Niet steeds op zoek naar een geschikt bureau
Een nadeel van gespecialiseerde bureaus is dat u bij elke langdurig zieke werknemer opnieuw op zoek moet naar een geschikt bureau. Bij grote organisaties met veel werknemers – en logischerwijze ook meer re-integratietrajecten – kan het handiger zijn om telkens met hetzelfde fullservicebureau samen te werken. Zo’n bureau leert uw organisatie goed kennen en dat is ook een voordeel.
Kwaliteit
ervaringen
voortgangsrapportages
Weet u welk type begeleiding u zoekt, dan valt een deel van de bureaus al af. Vervolgens moet u bepalen welke van de overgebleven opties de beste kwaliteit levert. Ga met diverse bureaus in gesprek en vraag rond bij andere organisaties wat hun ervaringen met dat bureau zijn. Vergelijk de re-integratiebureaus onderling en ga hierbij niet alleen op de prijs af. Van een goed re-integratiebureau mag u in ieder geval verwachten dat:
- u regelmatig duidelijke voortgangsrapportages ontvangt;
- zowel u als uw werkgever en de werknemer de ruimte krijgen om mee te denken over het traject;
- u vanaf het begin duidelijk geïnformeerd wordt over de mogelijkheden die de werknemer heeft en hoe lang het traject zal duren.
Keurmerk re-integratiebedrijven
U zou bij de keuze kunnen nagaan of het re-integratiebedrijf een keurmerk bezit. De belangrijkste keurmerken zijn sinds 2007 samengevoegd in het Blik op Werk-Keurmerk. Van bureaus met dit keurmerk mag u zeker verwachten dat zij afspraken nakomen en een effectieve dienstverlening bieden. Maar staar u niet blind op een keurmerk. Vaak doen organisaties zónder keurmerk niet onder voor de bedrijven met keurmerk. Geen keurmerk betekent dus niet automatisch dat u een bureau moet ontwijken. Wel is het zo dat uw werkgever via sommige brancheorganisaties een vergoeding kan krijgen voor re-integratietrajecten via gecertificeerde bureaus.
4.2.2 Rol van de werknemer
kennismaking
Het kan verstandig zijn om de werknemer te betrekken bij de keuze van een re-integratiebedrijf. Heeft u een bedrijf op het oog, maak dan een kennismakingsafspraak waar ook de werknemer aanwezig is. Klikt het niet, dan heeft het weinig zin om met dat bedrijf in zee te gaan. Een valse start kan het hele traject op losse schroeven zetten.
beter gevoel
Het komt ook voor dat een zieke werknemer zelf het re-integratiebureau wil kiezen. Geef hem daar dan ook de ruimte voor. Eventueel kunt u voorstellen om samen de selectie te maken. Als een werknemer merkt dat de werkgever zijn wensen respecteert, zal hij met een beter gevoel het traject ingaan. Dat maakt de kans op een positieve uitkomst weer een stuk groter.