U bent hier

4.3 Poortwachtercentrum

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Een andere optie voor hulp bij re-integratie tweede spoor is samenwerking met een poortwachtercentrum. Vaak is dit ook een stuk goedkoper dan het inschakelen van een re-integratiebedrijf.

4.3.1 Doel

arbeidspool

instrumenten

Poortwachtercentra zijn regionale platforms, opgezet voor én door werkgevers. In feite is het een soort arbeidspool voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Organisaties kunnen via het centrum zowel re-integrerende werknemers als arbeidsplaatsen aanbieden. Om vraag en aanbod te matchen kan een poortwachtercentrum meerdere instrumenten inzetten: een (elektronische) vacaturebank, speciale bijeenkomsten of bemiddeling via een consulent.

Contact opnemen voor regionale samenwerking

Organisaties kunnen zich inschrijven bij een poortwachtercentrum in hun regio via poortwachtercentrum.nl. Wilt u weten hoe alles precies werkt, neem dan direct contact op met het centrum bij u in de buurt. De centra werken zelfstandig, dus elk centrum kan er zijn eigen werkwijze op nahouden.

4.3.2 Voordelen werkgever

Aankloppen bij een poortwachtercentrum heeft zowel voor de werkgever als de zieke werknemer diverse voordelen.

Kostenbesparing

loondoorbetalingskosten

Voor de werkgever is een belangrijk voordeel van het poortwachtercentrum de kostenbesparing. Het is goedkoper dan een re-integratiebureau en als re-integratie lukt, drukt hij de loondoorbetalingskosten én eventuele kosten voor een ontslagprocedure na twee jaar ziekte.

Eenvoudiger koppeling

weinig schuifmogelijkheden

Daarnaast is het via het poortwachtercentrum vaak een stuk eenvoudiger om een goede koppeling tussen werkgever en werknemer te vinden dan als u op eigen houtje op zoek moet. Zeker kleine en middelgrote organisaties kunnen er veel baat bij hebben. In hun eigen bedrijf zijn namelijk vaak weinig schuifmogelijkheden in functies of taken. Via het poortwachtercentrum hebben werkgevers dan veel meer opties, wat de kans groter maakt dat ze werknemers aan het werk houden. Daarnaast kan het centrum werkgevers advies en begeleiding geven, of hen doorverwijzen naar andere goede hulpinstanties.

Van kraamzorg naar administratie

Een kraamverzorgster kan door rugproblemen haar werk niet meer doen. Uit de probleemanalyse blijkt dat zij nog wel aan de slag zou kunnen in een kantoorfunctie. De werknemer zelf ziet dat ook wel zitten. In een ver verleden heeft zij zelfs wel eens administratief werk gedaan. Het kraambedrijf heeft echter maar een klein administratief team en ziet geen mogelijkheden daarbinnen een extra baan te creëren. Via het poortwachtercentrum komt de werkgever in contact met een grote zorginstelling die op dat moment hard op zoek is naar nieuwe werknemers voor de administratie-afdeling. Daar blijkt de vrouw met rugproblemen de juiste persoon op de juiste plek.

Netwerk

ervaringen uitwisselen

Tot slot kan het centrum voor werkgevers een mooi netwerk zijn om op terug te vallen. Werkgevers die elkaar via het centrum kennen zijn meer betrokken bij elkaar en kunnen ervaringen uitwisselen op het gebied van ziekteverzuim en re-integratie (en andere zaken). Voor u als arboprofessional kan het daardoor uiteraard ook een goede plek zijn om nieuwe inzichten op te doen!

4.3.3 Voordelen werknemer

meedraaien

Een belangrijk voordeel voor de werknemer is dat hij kan blijven meedraaien op de arbeidsmarkt en dus ook geen inkomen verliest door met een uitkering thuis op de bank te belanden. Daarnaast is hij verzekerd van een baan in de buurt van zijn oude werk, aangezien de poortwachtercentra regionaal werken.

Voor sommige werknemers kan het aangaan van een nieuwe uitdaging hun ook weer meer plezier in het werk geven en de kans bieden zichzelf verder te ontwikkelen.

Ervaren

aandacht

Daar komt bij dat werkgevers die werven via een poortwachtercentrum vaak goed weten hoe ze met zieke werknemers moeten omgaan. Bij het centrum hebben ze ervaringen kunnen uitwisselen met andere werkgevers. Daardoor zijn ze zich doorgaans erg bewust van onderwerpen als ziekteverzuim en re-integratie, en hebben ze er op de werkvloer ook meer aandacht voor. Ook is de kans groot dat ze begrip hebben voor arbeidsgehandicapte werknemers en veel doen op het gebied van preventie.

Langdurige re-integratietrajecten gaan nogal eens gepaard met hindernissen. Check rendement.nl/arbodossier voor een tool over deze hindernissen.