7.3 Gevolgen voor werkgever
staken
loondoorbetalingsplicht
Beslist UWV dat de werknemer inderdaad vervroegd een IVA-uitkering krijgt, dan vervallen de re-integratieverplichtingen. U kunt uw inspanningen op dat gebied vanaf dat moment staken. Het feit dat de IVA-uitkering wordt toegekend, betekent immers dat UWV re-integratie niet meer als een optie beschouwt. U moet echter nog steeds rekening houden met het opzegverbod en de loondoorbetalingsplicht.
Verplichte herkeuring
Hoewel UWV mensen met een IVA-uitkering beschouwt als duurzaam en volledig arbeidsongeschikt, kan de situatie natuurlijk alsnog veranderen. Daarom zijn mensen met een IVA-uitkering de eerste vijf jaar verplicht zichzelf jaarlijks te laten herkeuren bij UWV. Blijkt bij herkeuring dat de werknemer toch gedeeltelijk arbeidsgeschikt is, dan wordt de IVA-uitkering alsnog omgezet in een WGA-uitkering. Blijft de situatie echter vijf jaar lang ongewijzigd, dan staakt UWV met herkeuren. De redenering daarachter is dat de kans op herstel na vijf jaar wel heel klein is. Verandert er tegen alle verwachtingen in toch iets in hun situatie, dan kunnen uitkeringsgerechtigden wel zelf een herkeuring aanvragen. Sterker nog, dat zijn ze verplicht.
7.3.1 Loondoorbetalingsplicht
in mindering op het loon
Zolang er nog geen twee ziektejaren voorbij zijn, blijft de loondoorbetalingsplicht van kracht. Uw werkgever mag de IVA-uitkering van de werknemer wel in mindering brengen op het loon. Een vervroegde WIA-aanvraag heeft dus een financieel voordeel.
Lange termijn
hoger premie Whk
Ook op de lange termijn is het voordelig: voor werknemers met een WGA-uitkering betaalt uw werkgever nog tien jaar lang een hogere premie Werkhervattingskas. Bij werknemers met een IVA-uitkering is dat niet het geval. De hogere premie is immers bedoeld om werkgevers te stimuleren om hun best te doen voor succesvolle re-integratie. En als een werknemer duurzaam en volledig arbeidsongeschikt is, vervallen de re-integratieverplichtingen van de werkgever.
7.3.2 Ontslagbescherming
ontslagvergunning
Tegelijk met de loondoorbetalingsplicht blijft het opzegverbod gewoon gelden tot het eind van het tweede ziektejaar. Dit betekent dat een volledig arbeidsongeschikte werknemer ontslagbescherming geniet. Na twee jaar vervalt die bescherming en kan uw werkgever een ontslagvergunning bij UWV aanvragen (zie ook hoofdstuk 9). Bij werknemers met een WGA-uitkering kan het na twee ziektejaren alsnog best lastig zijn om ze te ontslaan. Uw werkgever moet een goede ontslagreden kunnen aandragen.
Eenvoudiger
aan te raden
Bij een werknemer met een IVA-uitkering is het doorgaans eenvoudiger, omdat aantoonbaarder is dat de werknemer echt niet meer goed functioneert. Sterker nog, ontslag is dan zelfs aan te raden. Het scheelt aan loonkosten, de werknemer heeft een uitkering om op terug te vallen en waarschijnlijk is de kans toch uiterst klein dat hij ooit nog echt aan het werk kan.
Let er goed op dat uw organisatie officieel de arbeidsrelatie met de werknemer verbreekt. Gebeurt dit niet, dan kan dit in de toekomst tot lastige situaties leiden. Denk aan een werknemer die toch deels herstelt en dan weer aanklopt, omdat hij weer (gedeeltelijk) aan het werk wil.