U bent hier

7.2 Procedure

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

hulp

Hoewel de werknemer de vervroegde WIA-aanvraag zelf moet doen, kan hij daar uw hulp wel bij gebruiken. U kunt hem adviseren wanneer hij de aanvraag moet doen en hem helpen de benodigde informatie bij elkaar te sprokkelen. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de procedure.

7.2.1 Aanvraagperiode

deadline

Een werknemer mag vanaf zijn derde ziekteweek een vervroegde WIA-aanvraag indienen bij UWV en moet dat vóór de 68e week doen. Haalt hij die deadline niet, dan moet hij wachten tot de reguliere aanvraagperiode. Dan moet u dus gewoon de volle twee ziektejaren aan re-integratie werken.

Maximaal één keer

volledige re-integratietraject

De aanvraag heel vroeg indienen is echter ook niet altijd verstandig. De werknemer mag namelijk maar één keer vervroegd een uitkering aanvragen. Wijst UWV de aanvraag af, dan zit er niets anders op dan het volledige re-integratietraject uit te zitten. Denk dus goed na over de beste timing. Is de diagnose van duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid toch wat onzeker? Dan kan het beter zijn om nog even af te wachten of de werknemer alsnog (gedeeltelijk) herstelt.

De werknemer vraagt de uitkering zelf aan via de website van UWV. Daarvoor heeft hij een verklaring van de bedrijfsarts nodig, maar geen re-integratieverslag: als er geen kans is op re-integratie, zijn er natuurlijk ook geen maatregelen om verslag van te doen.

7.2.2 Medische keuring

arbeidskundig onderzoek

overgeslagen

Net zoals bij de reguliere WIA-aanvraag krijgt de werknemer een medische keuring van een arts van UWV. Bij de reguliere aanvraag volgt daarna nog een arbeidskundig onderzoek. Tijdens dat onderzoek wordt vastgesteld wat voor werk de werknemer nog kan doen, voor hoeveel procent hij arbeidsongeschikt is en wat de hoogte van zijn uitkering wordt. Bij een vervroegde aanvraag wordt die tweede stap doorgaans overgeslagen. Oordeelt de keuringsarts dat inderdaad sprake is van GDBM, dan is een arbeidskundig onderzoek overbodig. Dat draait immers om het onderzoeken van de arbeidsmogelijkheden en die zijn er bij een volledig arbeidsongeschikte werknemer juist helemaal niet.