2.3 Opschorten of stopzetten
verwijtbaar
In uitzonderlijke gevallen kan de werkgever de loondoorbetaling opschorten of stopzetten. Er moet dan wel sprake zijn van verwijtbaar handelen of nalaten (zoals dat juridisch heet) van de werknemer. Denk aan het niet nakomen van re-integratieverplichtingen of belemmeren van zijn eigen herstel.
2.3.1 Verschil
tijdelijk
Opschorting houdt in dat de werkgever de loondoorbetaling tijdelijk stopzet. Verbetert de werknemer zijn gedrag, dan gaat de betaling weer door. Ook krijgt hij dan alsnog het ingehouden loon uitbetaald.
erg bont
Een stopzetting duurt ook totdat de werknemer zich niet meer verwijtbaar gedraagt. Het verschil met een opschorting is dat hij het loon uit de periode van stopzetting niet meer krijgt. Stopzetting is daarmee een veel zwaardere sanctie dan opschorting. De werknemer moet het dus wel erg bont hebben gemaakt om stopzetting te rechtvaardigen. Hij moet dan al meerdere duidelijke waarschuwingen hebben gehad, en mogelijk zelfs al een opschorting.
2.3.2 Opschorting
belemmering
weigeren arbeid
werkt niet mee
Het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:629) benoemt de volgende gronden voor het opschorten van loondoorbetaling:
- De werknemer heeft zijn ziekte opzettelijk veroorzaakt.
- De ziekte blijkt voort te komen uit een gebrek dat de werknemer bij zijn aanstelling heeft verzwegen.
- De werknemer vertraagt of belemmert het genezingsproces. Denk aan niet komen opdagen bij medische controles of thuis klussen doen die te zwaar voor hem zijn.
- De werknemer weigert zonder goede reden vervangende, passende arbeid die de werkgever hem tijdens het re-integratietraject aanbiedt.
- De werknemer werkt niet mee aan het plan van aanpak of negeert adviezen.
Loonsanctie voor te soepele werkgever
Bij verwijtbaar gedrag heeft de werkgever niet alleen het recht, maar zelfs de plicht om doorbetaling op te schorten. Ontdekt UWV na twee jaar ziekte dat de werknemer niet goed genoeg heeft meegewerkt aan zijn re-integratie, dan zal de instantie kijken hoe de werkgever daarmee is omgegaan. Hij is immers verplicht de werknemer weer in beweging te krijgen en het opschorten of stopzetten van de loondoorbetaling is hiervoor een effectief instrument. Is de werkgever niet streng genoeg geweest, dan kan UWV hem een loonsanctie opleggen. Hij moet dan dus nog langer loon doorbetalen én ondertussen met de werknemer harder werken aan re-integratie.
Bewijs verzamelen
verwijtbaar gedrag
Besluit een werkgever het loon van een werknemer op te schorten, dan moet hij wel kunnen aantonen dat er sprake is van verwijtbaar gedrag. Mocht het onverhoopt tot een rechtszaak komen, dan zal de rechter ook bewijs willen zien.
waarschuwing
Noteer en bewaar daarom alle afspraken en correspondentie rondom de re-integratie. U mag niet zomaar overgaan tot opschorting van de loondoorbetaling. U moet kunnen aantonen dat u uw medewerker diverse malen de kans heeft gegeven zijn leven te verbeteren en (weer) mee te werken aan zijn re-integratie. Bespreek verwijtbaar gedrag dus altijd eerst met de werknemer en probeer samen tot een oplossing te komen. Helpt dat niet, dan kunt u nog een duidelijke schriftelijke waarschuwing sturen voordat u overgaat tot opschorting van loondoorbetaling.
Ook de beslissing om het loon op te schorten moet u schriftelijk aan de werknemer mededelen, en wel binnen een redelijke termijn. In de brief moet duidelijk staan wat de redenen zijn voor de sanctie.
2.3.3 Stopzetting
laatste redmiddel
lichtere sancties
Stopzetting van de loondoorbetaling moet u echt alleen als laatste redmiddel inzetten. Helpt dat niet, dan is daarna ontslag de enige andere optie. Niet alleen omdat er geen zwaardere sanctie meer te bedenken is, maar ook omdat de kans bestaat dat stopzetting de relatie met de werknemer ernstig verstoort. Verzeker u er dus van dat de werknemer beseft wat zijn verplichtingen zijn en hoe hij daarin nalatig is. En kijk of u er met lichtere sancties uit kunt komen, zoals waarschuwen en desnoods opschorting van loondoorbetaling.
Verhaalsanctie bij Ziektewetters
Voor werknemers met een Ziektewetuitkering geldt de loondoorbetalings- en re-integratieplicht ook (zie hoofdstuk 10). De werkgever verrekent het betaalde loon dan met de uitkering die de werknemer ontvangt. Sancties als opschorting en stopzetting van de loondoorbetaling zijn ook bij deze groep zieke werknemers mogelijk. Is een werkgever te soepel geweest ten opzichte van wangedrag? Dan kan UWV maximaal een jaar de Ziektewetuitkering van de werknemer verhalen op de werkgever. Dit heet verhaalsanctie.