U bent hier

8.2 Werknemers moeten meebeslissen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

instemmen

branche

Als u eenmaal weet dat u arbodienstverlening op maat wilt voor uw organisatie, bent u er nog niet. De werknemers moeten er namelijk eerst mee instemmen. Deze instemming kan op verschillende manieren plaatsvinden.

  • Als de cao in uw branche maatwerk in de arbodienstverlening toestaat, mag uw organisatie dit uiteraard ook. De werkgever is niet verplicht opnieuw toestemming aan de medezeggenschapsraad te vragen.
  • Is er geen cao-afspraak, dan is goedkeuring in de vorm van overeenstemming met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging noodzakelijk.

veto

nieuw voorstel

De overeenstemming van het personeel is wettelijk vereist en heeft zelfs de vorm van een absoluut veto! Dat betekent dat de werkgever niet naar de kantonrechter kan stappen om alsnog een maatwerkregeling af te dwingen, zoals bij het instemmingsrecht. Zonder werknemersovereenstemming gaat de keuze voor maatwerk dus niet door. U kunt dan proberen de werknemers met een nieuw voorstel over te halen. Of u moet zich neerleggen bij de vangnetregeling, wat neerkomt op verplichte samenwerking met een arbodienst.

8.2.1 Medezeggenschapsraad aan zet

instemmingsrecht

initiatiefrecht

De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft een cruciale rol bij de invoering van maatwerk in uw organisatie. Zoals al eerder aangegeven mag uw organisatie niet tot maatwerk overgaan als de medewerkers geen toestemming geven, tenzij de cao in uw branche die mogelijkheid biedt. Maar er is meer. Ook bij de keuze voor een arbodienstverlener heeft u de medezeggenschapsraad nodig; zij hebben instemmingsrecht. U kunt dus geen contract afsluiten zonder de toestemming van de OR of PVT. Daarnaast mogen uw medewerkers meebeslissen over de inhoud van het basiscontract, tenminste waar het de wettelijk verplichte arbotaken betreft (verzuimbegeleiding, spreekuur, keuringen, de toetsing van de RI&E en keuze voor bedrijfsartsen die de second opinion kunnen uitvoeren). Tot slot heeft de OR initiatiefrecht: als u zelf geen initiatieven neemt op het gebied van arbeidsomstandigheden, heeft het medezeggenschapsorgaan het recht om dat te doen.

Draagvlak

draagvlak

Natuurlijk zijn dit geen vervelende verplichtingen. Voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid is het van groot belang dat er zo veel mogelijk draagvlak is binnen uw organisatie. Daarom is het verstandig om bij de keuze voor een arbodeskundige aandacht te besteden aan contacten tussen deze deskundige en de OR of PVT. Ook een rechtstreekse toegang van personeelsleden tot de arbodeskundige is belangrijk. Het kan het arbobeleid, en dus de veiligheid en gezondheid binnen uw organisatie, alleen maar ten goede komen!