U bent hier

4.2 De bredere kijk van het PMO

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

eetgewoonten

privacyaspect

Een PMO is een soort uitgebreide aanvulling op het PAGO. Behalve voor de gezondheidsrisico’s van het werk is er ook aandacht voor andere, meer persoonsgebonden zaken. Denk aan de fysieke en psychische conditie, eetgewoonten en leefwijze van de werknemer. Met het PMO komt de gezondheid van de werknemer centraal te staan en zijn de risico’s van de werkplek daaraan ondergeschikt. Logisch eigenlijk, want wat heeft u eraan te weten dat uw werkplek weliswaar ‘gezond’ is, maar uw werknemer toch ziek is? Een zieke werknemer valt hoe dan ook uit. Daar zijn dus altijd kosten mee gemoeid, of de ziekte nu arbeidsgerelateerd is of niet. Bij het PMO speelt wel het privacyaspect een grote rol: met het onderzoek vervaagt de grens tussen werk en privé.

4.2.2 Verplicht door bedrijfsarts

cao-richtlijnen zijn bindend

Hoe u de arbozorg verder ook heeft georganiseerd, u bent verplicht om het uitvoeren van arbeidsgezondheidskundig onderzoek – eventueel in de vorm van een PMO – aan een bedrijfsarts met BIG-registratie over te laten. Maar wat die bedrijfsarts moet doen, is niet in de wet omschreven. Misschien bevat uw cao hier richtlijnen over. Deze zijn bindend. Kent uw cao geen richtlijnen, dan kunt u samen met de OR of PVT een bedrijfsregeling vaststellen. Om misstanden te voorkomen, legt u in ieder geval de taakverdeling vast.

De bedrijfsarts kan andere deskundigen inschakelen om aanvullend onderzoek te doen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg en onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts.