U bent hier

10.1. Gedragsverandering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Wat de reden voor het onveilige gedrag ook is, het is belangrijk dat u als arboprofessional erop inzet om het gedrag om te buigen. Gedragsverandering bij uw medewerkers realiseren doet u niet alleen: het vergt inspanning van uw hele organisatie, vanaf de top tot de mensen op de werkvloer. Bovendien is het een proces dat nooit ophoudt. De mens is namelijk een gewoontedier. Als hij gewend is een taak op een bepaalde manier uit te voeren, is het heel moeilijk om dat duurzaam te veranderen.

Arbeidsongeval is een wake-upcall

Ironisch genoeg is een arbeidsongeval dé manier om uw medewerkers te doordringen van het belang van veilig werken. Iedereen schrikt er zo van dat ze daarna alle veiligheidsprocedures in acht nemen en zich steeds bewust zijn van wat ze doen. Ze willen tenslotte niet dat er nog een keer een ongeval gebeurt. Maar na een tijdje ebt dat gevoel weer weg. Werknemers voelen de urgentie van de regels niet meer en vervallen weer in hun routine.

Neuzen

Het is daarom belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Uw werkgevers, de leidinggevenden én de werknemers moeten het belang inzien van veilig werken en zich elk moment van de werkdag houden aan de veiligheidsinstructies. Bovendien is het belangrijk dat ze elkaar aanspreken op onveilig gedrag.

Zoals u in hoofdstuk 5 kon lezen, zijn er diverse onderdelen waar u rekening mee moet houden bij het verbeteren van de veiligheidscultuur op de werkvloer. Hier komen een aantal van die aspecten nader aan bod.