8. Aansprakelijkheid
Elke werkgever heeft op grond van het Burgerlijk Wetboek een zorgplicht. Die houdt in dat hij ervoor moet zorgen dat zijn werknemers hun werkzaamheden op een veilige en gezonde manier kunnen uitvoeren. Dit betekent ook dat de werkgever aansprakelijk is als werknemers schade ondervinden van een onveilige of ongezonde werkomgeving. Het gaat dan zowel om lichamelijke als geestelijke schade.
schade
Als het ondanks uw preventieve maatregelen (of door een gebrek aan goede maatregelen) toch misgaat, kan een werknemer bij een arbeidsongeval betrokken raken. Loopt hij daar schade door op, dan kan hij ervoor kiezen om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Ook als een werknemer een beroepsziekte oploopt door het uitvoeren van werkzaamheden in uw organisatie, geldt dat hij uw werkgever aansprakelijk kan stellen voor de schade.
schade verhalen
Een werknemer die door een arbeidsongeval gezondheidsschade of (im)materiële schade heeft geleden, kan deze schade verhalen op degene die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het arbeidsongeval. Dat is in de meeste gevallen de werkgever.
Aansprakelijkheid gaat ver en kan voor de werkgever een grote financiële strop betekenen. Het is daarom goed om te weten hoe dit in onder meer het Burgerlijk Wetboek (BW) en de Arbowet is vastgelegd en hoe rechters hiermee omgaan.