U bent hier

8.4 Uitzondering op werkgeversaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

geen garantie

De basis is dat uw werkgever zorgt voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Maar hoe goed u ook inzet op preventie, dat is geen garantie dat er helemaal geen arbeidsongevallen plaatsvinden. Het kan namelijk ook voorkomen dat de werknemer zelf mede schuld heeft aan het arbeidsongeval. Denk aan een situatie waarin een werknemer niet goed oplette, zich niet aan de veiligheidsmaatregelen hield of de werkplek verliet terwijl hij toezicht moest houden.

Of de werknemer nu een fout heeft gemaakt of niet, in eerste instantie is de belangrijkste vraag of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Heeft hij zijn zorgplicht niet goed vervuld, dan is hij volledig aansprakelijk.

nalatigheid

Heeft de werknemer het ongeval met opzet of door grove nalatigheid veroorzaakt, dan is de werkgever níet aansprakelijk. Dan moet de schuld van de werknemer wel vele malen groter zijn dan de eventuele nalatigheid van de werkgever. In de praktijk is dit erg moeilijk aan te tonen. Een rechter zal dit ook niet snel aannemen.

Regresrecht niet voor schadevergoeding

Als een derde persoon verantwoordelijk is voor het arbeidsongeval van één van uw medewerkers – bijvoorbeeld als iemand hem aanrijdt terwijl hij voor uw organisatie onderweg is met de auto – kan het regresrecht van toepassing zijn. Via het regresrecht kunt u de kosten voor de loondoorbetaling en re-integratie verhalen op deze derde persoon. Het bedrag van een eventuele schadevergoeding verhalen kan niet. Uw medewerker kan wel zelf die derde persoon aansprakelijk stellen voor de schade.