8.5 Verantwoordelijkheid of schuldvraag
emoties
Na een bedrijfsongeval kunnen de emoties bij het slachtoffer, zijn familie, de collega’s, directe getuigen en leidinggevenden hoog oplopen. Hoewel dit hoofdstuk gewijd is aan aansprakelijkheid, is het erg belangrijk dat u als arboprofessional aandacht besteedt aan medemenselijkheid. Dit vloeit tenslotte ook voort uit goed werkgeverschap.
Let erop dat uw werkgever en uzelf niet direct in de regelmodus schieten na een arbeidsongeval, maar dat u ook aandacht besteedt aan de gevoelens van de betrokken partijen.
Leren
begrip
De juiste manier van reageren is: we willen leren van dit ongeval, we bekommeren ons om het slachtoffer en de direct betrokkenen en tonen begrip. Ook doen we er samen alles aan om de oorzaken van het ongeval te onderzoeken. Blijkt dat we maatregelen kunnen treffen om herhaling te voorkomen, dan voeren we deze door.
serieus
Als uw werkgever en de leidinggevende van het slachtoffer op deze manier reageren, laten ze zien dat ze de situatie heel serieus nemen. Dat heeft dat een grote waarde voor het slachtoffer op de langere termijn.
Schuldvraag stellen
schuld in de schoenen
Een soms natuurlijke, maar bijna altijd foute manier van reageren is om direct de schuldvraag te stellen. Slachtoffers die de schuld krijgen, worden dan bij wijze van spreken voor de tweede keer slachtoffer van hetzelfde arbeidsongeval. De eerste keer door het letsel dat zij oplopen, de tweede keer door de schuld die zij in de schoenen geschoven krijgen. Dit heeft een zeer negatief effect op het slachtoffer en zijn collega’s, en is uiteindelijk in het nadeel van de hele organisatie. De volgende voorbeelden verhelderen hoe het beter kan.
Aandacht doet wonderen!
been
Een werknemer was thuis bezig met het verbouwen van zijn keuken toen hij door een arbeidsongeval op zijn werk een been kwijtraakte. De werkgever ging op bezoek terwijl de werknemer revalideerde en zag de half-afgebouwde keuken. Hij bood aan om de keuken op bedrijfskosten te laten afmaken. Dat was een steun in de rug voor de werknemer.
Verdrietig
kleine attenties
Een werknemer van een andere organisatie kreeg na een bedrijfsongeval last van een vervelende complicatie. Zijn collega’s bezochten hem geregeld en zorgden voor kleine attenties, maar zijn leidinggevende en de directeur lieten niets van zich horen. De werknemer voelde zich hierdoor verdrietig en gedemotiveerd om weer aan de slag te gaan.