U bent hier

8.1 Aansprakelijkheid juridisch bekeken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

uitgangspunt

Het uitgangspunt van de zorgplicht maakt dat de werknemer een goede positie heeft als hij betrokken raakt bij een arbeidsongeval. Dat komt door de verhouding tussen werkgever en werknemer.

8.1.1 Zorgplicht

zorgplicht

Omdat bij de relatie tussen werkgever en werknemer sprake is van een gezagsverhouding, én de werkgever wettelijk verplicht is om de veiligheid en gezondheid van de werknemer bij de uitvoering van zijn werk te beschermen, is de werkgever in principe aansprakelijk voor schade die de werknemer lijdt bij een arbeidsongeval. Deze plicht vloeit onder meer voort uit de zorgplicht van de werkgever. Die is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Formulering BW 7:658

uitoefening

roekeloosheid

Wat houdt de zorgplicht van de werkgever nu eigenlijk in? Het Burgerlijk Wetboek (BW) formuleert de zorgplicht in ieder geval als volgt:

  • ‘De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.
  • De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.’
  • Arbowet

    In de Arbowet staat in artikel 3: ‘De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden (…).’

    wettekst

    Ook op basis van deze wettekst kunt u opmaken dat de werkgever een zorgplicht heeft naar zijn werknemers. Maar als het gaat om aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval kijkt de rechter in eerste instantie naar de zorgplicht uit het Burgerlijk Wetboek. De Arbowet verplicht de werkgever weliswaar om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, maar gaat verder niet in op aansprakelijkheid.

    Goed werkgeverschap

    BW

    verzekering

    Behalve de zorgplicht uit 7:658 BW speelt bij aansprakelijkheid ook artikel 7:611 BW een rol. Dit artikel gaat over goed werkgeverschap. De werkgever heeft de wettelijke plicht om zich naar de werknemer als een goede werkgever te gedragen. Bij arbeidsongevallen interpreteert de rechter dit artikel vooral als plicht voor de werkgever om een behoorlijke verzekering af te sluiten voor zijn werknemers. Dat kan onderdeel zijn van de gangbare AVB-polis, de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven.

    vergoeden

    Risicovolle arbeidsorganisaties sluiten een speciale verzekering af. Dat is soms een verplichting in de cao. Een optie is de indirecte verzekering. De werkgever sluit die af ten behoeve van werknemers, die een eventuele claim direct aan de verzekeraar richten. Zonder verzekering moet de werkgever de schade van de werknemer vergoeden zoals bij een behoorlijke verzekering zou zijn gebeurd.

    Voor de werkgever geldt bij de zorgplicht een omgekeerde bewijslast. Hij moeten kunnen aantonen dat het ongeval, dankzij door hem genomen veiligheidsmaatregelen, niet aan hem kan worden geweten.

    8.1.2 Vermogensschade

    inkomsten

    Bij schade draait het niet alleen om directe kosten, maar ook om schade die later uit het ongeval voortvloeit. Soms is dat erg ingewikkeld, maar lang niet altijd. Het gemakkelijkst is de vermogensschade vast te stellen. Hierbij gaat het om kosten die de werknemer moet maken, maar ook om inkomsten die hij misloopt door het ongeval, ook op de langere termijn. Als een werknemer betrokken raakt bij een arbeidsongeval, kan de schade voor hem persoonlijk aanzienlijk zijn. Hierbij moet u denken aan:

    • medische kosten die de werknemer moet maken (in ieder geval het eigen risico bij de verplichte zorgverzekering);
    • externe verzorging die de medewerker thuis nodig heeft;
    • het feit dat werknemer tijdelijk of blijvend niet of maar gedeeltelijk kan werken en daardoor inkomsten misloopt;
    • de promotiekansen en loopbaanmogelijkheden van de werknemer die zijn gedaald;
    • dingen die hij in zijn vrije tijd niet meer kan doen, zoals zijn hobby’s beoefenen of sporten.

    8.1.3 Immateriële schade

    gederfde 
levensvreugd

    Het is ook mogelijk dat een werknemer immateriële schade lijdt als gevolg van een arbeidsongeval, bijvoorbeeld in de vorm van ‘gederfde levensvreugd’ – zoals dat in juridische termen wordt genoemd.

    Een fanatiek amateurzeiler die op het werk zijn hand verliest, kan mogelijk zijn oorspronkelijke functie niet meer uitvoeren. De werkgever zal hem dan moeten helpen met het zoeken naar een andere functie. In eerste instantie binnen de organisatie en als dat niet lukt, moet hij ook naar mogelijkheden buiten de eigen organisatie uitkijken.

    Olympische Spelen

    Maar het arbeidsongeval kan meer gevolgen hebben dan alleen voor werk. Want wat als deze fanatieke amateurzeiler aan het trainen was voor de Olympische Spelen? Die droom valt in duigen en bovendien is de kans dat hij ooit nog goed kan zeilen met één hand een stuk kleiner. Het arbeidsongeval heeft dan dus meer gevolgen dan alleen voor het werk. De geestelijke klap is dan ook groot.

    Hoewel moeilijk in geld is uit te drukken hoeveel mentale schade iemand lijdt door een ongeval, kunnen rechters wel een bedrag voor de schadevergoeding vaststellen.

    Redelijk en billijk

    civiel proces

    Het Juridisch Loket

    Een vergoeding voor immateriële schade stelt de rechter vast naar redelijkheid en billijkheid. Bovendien zal hij kijken naar vergelijkbare rechtszaken. Dit is voor u dus moeilijk om te voorspellen. De getroffene of nabestaande kan de schade via een civiel proces proberen te verhalen. Hij moet dan zelf de rechter inschakelen. Tijdens het proces mag het slachtoffer de rapportage van Inspectie SZW gebruiken. En onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een eventueel proces-verbaal op te vragen bij de officier van justitie. U kunt als arboprofessional de werknemer adviseren om hierover juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij Het Juridisch Loket (telefoonnummer: 0900 8020).

    Mentale hulp

    herstel

    huisarts

    Een arbeidsongeval kan een groot effect hebben op een slachtoffer. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het gaat daarbij niet alleen om het ongeval zelf, maar ook om de nasleep terwijl de werknemer bezig is met zijn herstel. Als een werknemer behoefte heeft om daarover te praten, kunt u als arboprofessional hem doorverwijzen naar één van de volgende partijen:

    • Slachtofferhulp Nederland helpt betrokkenen van een verkeersongeval, calamiteit of misdrijf. Meer informatie vindt u op slachtofferhulp.nl.
    • De huisarts kan de werknemer helpen bij het verwerken van het ongeval.
    • Uw organisatie kan een (bedrijfs)maatschappelijk hulpverlener inzetten om de werknemer te ondersteunen.
    • Leidt het ongeval tot een conflict met de werkgever, dan kan de vertrouwenspersoon mogelijk ook een luisterend oor bieden en de werknemer helpen.

    Overlijden

    aanspraak

    Als een arbeidsongeval de dood tot gevolg heeft, kunt u de nabestaanden van de werknemer wijzen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Bij sommige dodelijke ongevallen kunnen nabestaanden aanspraak maken op een eenmalige financiële vergoeding bij dit fonds. Meer informatie vindt u op schadefonds.nl.

    Werkgever moet maatregelen aantonen

    conclusie

    Als een werkgever maatregelen neemt om de veiligheid en gezondheid van werknemers te garanderen, kan de rechter tot de conclusie komen dat de werkgever niet aansprakelijk is voor een arbeidsongeval. De aansprakelijkheidsvraag speelde in een rechtszaak in 2019.

    bedreigd

    Een beveiliger sleepte zijn werkgever voor de rechter vanwege een incident dat plaatsvond in 2009. Midden in de nacht stuitte hij onder werktijd op een incident. Dat gebeurde op de openbare weg en er waren meerdere auto’s bij betrokken. De beveiliger werd door een groep mannen uit zijn auto gesleurd, geslagen en bedreigd. Hij kampte daarna met psychische klachten en was vanaf dat moment arbeidsongeschikt.

    Instructies

    geldende ­instructies

    De beveiliger stelde zijn werkgever aansprakelijk en eiste een schadevergoeding vanwege zijn arbeidsongeschiktheid. De rechter ging hier niet in mee, want de werknemer zou niet volgens de geldende instructies hebben gewerkt en bovendien vond de situatie plaats op de openbare weg; niet op het werkterrein van de beveiliger. Ook in hoger beroep haalde de beveiliger niet zijn gelijk, want de werkgever kon aantonen dat hij voldoende maatregelen had getroffen in de vorm van opleidingen en instructies.

    Gerechtshof Amsterdam, 22 oktober 2019, ECLI (verkort): 3833