1. Arbeidsongevallen
Als er iets is dat u beter kunt voorkomen dan genezen, is het wel een arbeidsongeval. Als een werknemer tijdens zijn werk een ongeval krijgt, zijn de gevolgen groot. Voor de medewerker, zijn collega’s én voor de hele organisatie. Toch is niet elke schram of struikelpartij op de werkvloer meteen een arbeidsongeval. En niet elk arbeidsongeval hoeft u te melden bij Inspectie SZW.
desastreus
Een arbeidsongeval is één van de grootste gevaren die werknemers bedreigen. Niet alleen zit een ongeluk in een klein hoekje, de gevolgen kunnen ook nog eens desastreus zijn. De financiële schade is vaak groot, maar nog niets vergeleken met de persoonlijke – lichamelijke en geestelijke – schade die het slachtoffer en andere betrokkenen kunnen lijden.
Uw taak als arboprofessional
kaders
Het is uw taak als arboprofessional om arbeidsongevallen zo veel mogelijk te beperken en voorkomen (ook al is het in de praktijk te moeilijk om álle risico’s uit te sluiten). Belangrijk daarbij is dat u dat niet alleen doet: het is allereerst uw taak om ervoor te zorgen dat anderen hun bijdrage leveren en dan met name de leidinggevenden. Zij moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich houden aan de instructies en moeten toezicht houden. U adviseert over de kaders daarvoor en geeft praktische, concrete suggesties aan leidinggevenden en medewerkers.
fataal
Jaarlijks gebeuren er in Nederland meer dan 200.000 arbeidsongevallen die letsel en verzuim tot gevolg hebben. In 2019 werd het 69 werknemers zelfs fataal. Zij kwamen om het leven door een arbeidsongeval. De sectoren met de hoogste risico’s op arbeidsongevallen zijn de bouw, industrie, vervoer en opslag en de agrarische sector.