3.4 Tips voor verzorgd taalgebruik
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum:
februari 2015
komma
tang- constructies
komma
bijlagen
Dit hoofdstuk sluit af met een reeks tips die u van pas kunnen komen bij het opstellen van schriftelijke rapportages. Lees ze op uw gemak door:
- Creëer rust voordat u gaat schrijven. Negeer uw e-mailbox en zet uw smartphone op stil.
- Moeite met de juiste toon? Schrijf zoals u zelf ook graag aangesproken wilt worden.
- Spreek de lezer zo veel mogelijk persoonlijk aan: in de u-vorm.
- Schrijf bij voorkeur in de actieve (bedrijvende) vorm: dat ‘leest’ prettiger.
- Gebruik de lijdende (passieve) vorm alleen als dat echt zinvol is.
- Wanneer plaatst u een komma? De komma heeft twee functies: de ‘grammaticale komma’ wordt gebruikt om de structuur van een zin te verduidelijken, de ‘leeskomma’ markeert een rustpunt bij hardop lezen. Vermijd overdaad: in het algemeen geldt: hoe meer komma’s in een tekst, des te moeizamer de stijl. Vaak maken kortere zinnen een tekst leesbaarder.
- Werkwoorden als ‘zullen’, ‘zouden’ en ‘kunnen’ zijn vaak overbodig. Vermijd ze dus!
- Constructies als ‘in het kader van’, ‘met betrekking tot’ en ‘door middel van’ maken zinnen lang en saai. Het kan bijna altijd korter.
- Schrijf woorden die samen één begrip vormen altijd aaneen: dus langetermijnplanning, meerjarenplan, onroerendezaakbelasting.
- Vermijd tangconstructies (zinnen in zinnen). Een zin is beter leesbaar als bij elkaar staat wat bij elkaar hoort. Een voorbeeld: ‘Tijdens het personeelsoverleg werd veel kritiek geuit op de door het management naar aanleiding van de tegenvallende halfjaarcijfers voorgestelde bezuinigingen.’ Beter is dan: ‘Tijdens het personeelsoverleg werd veel kritiek geuit op de bezuinigingen die het management voorstelde naar aanleiding van de tegenvallende halfjaarcijfers.’
- Een vraagzin kan een tekst vriendelijker maken: ‘Mogen wij u verzoeken het bedrag per omgaande over te maken?’ klinkt een stuk aardiger dan ‘Maak het bedrag nu over.’
- Maak gebruik van tussenkopjes bij langere tekstgedeelten; dit zorgt voor een rustpunt en even tijd om de informatie op te nemen.
- Houd de opmaak van uw rapportage ‘rustig’: gebruik geen vet, onderstreept of cursief door elkaar om woorden te benadrukken.
- Maak gebruik van ‘bullets’ (vinkjes, blokjes of rondjes) bij opsommende informatie. In de themadossiers maken we er veelvuldig gebruik van, zoals u hier ook ziet.
- Maak gebruik van bijlagen als de tekst te lang dreigt te worden.
- Vermijd het gebruik van Engelstalige woorden: we lijken er al aan gewend geraakt, maar heel vaak zijn er prima Nederlandstalige alternatieven voorhanden.
- Vermijd het gebruik van uitroeptekens: ze maken een tekst drammerig.
- Maak een print van uw tekst en lees deze op papier na om te kijken of u uw boodschap correct onder woorden heeft gebracht en of er geen fouten in zitten.
- Moeite met de spelling? Schaam u er niet voor en laat uw tekst door een collega nalezen.
- Tekst gereed? Sluit af en lees deze op een later tijdstip nog eens rustig door.
Twijfelt u over de juiste schrijfwijze van een woord? Op woordenlijst.org vindt u de officiële Woordenlijst van de Nederlandse taal. Deze is ook in druk beschikbaar en staat ook wel bekend als het Groene Boekje. Voor knellende taalvragen kunt u terecht op taaladvies.net.