3.2 Inventarisatie van risico’s
verminderen
Wilt u weten of het nodig is om risico’s te verminderen, en hoe u dat moet doen, dan moet u allereerst de risico’s in kaart brengen (inventariseren).
In de praktijk staat het controleren van (werk)situaties aan de hand van checklists ook wel bekend als een risico-inventarisatie.
Checklist
vragenlijst
Werkgevers gebruiken ook wel een checklist om de gevaren te inventariseren in plaats van de risico’s, omdat het aspect ‘kans’ in eerste instantie buiten beschouwing blijft. Toch hebben de gebruikte vragenlijsten of het maken van foto’s op de werkvloer slechts een indirecte relatie met het begrip risico, zoals dat de bedoeling is voor het uitvoeren van een RI&E.
Methoden
benchmarking
Er zijn vier algemene methoden om in te schatten of er sprake van een risico is:
- schatten van kans x effect x blootstelling;
- vergelijken van risicokenmerken met normen;
- toepassen van benchmarking;
- in kaart brengen van risicobeleving.
benadering
risicobeleving
Alle vier methoden komen hieronder aan bod. In de praktijk is sprake van een combinatie van benaderingen. Wie stressrisico’s in kaart wil brengen, zal naast interviews (risicobeleving) willen inventariseren hoeveel werknemers structureel langer dan 45 uur per week werken (norm). Op welke benadering u het accent legt, zal afhangen van het specifieke probleem en van de voorkeuren die de direct betrokkenen en uzelf hebben. Bij de evaluatie van risico’s van gevaarlijke machines ligt een benadering met kans en effect voor de hand. Bij de beoordeling van psychosociale risico’s zal het accent vaak liggen op risicobeleving. In sommige organisaties zal een kwantitatieve benadering alle betrokkenen aanspreken, in andere organisaties zal de beleving van risico’s op meer draagvlak kunnen rekenen.