2.4 Wet medische keuringen
aanstellingskeuring
noodzakelijk
onveilig
De Wet op de medische keuringen (WMK) beperkt de toepassing van aanstellingskeuringen. Alleen als er specifieke medische eisen aan een functie zijn gekoppeld, mag er een aanstellingskeuring komen. Een medische keuring of aanstellingskeuring kan soms onderdeel zijn van een sollicitatieprocedure (zie het kader op pagina 25). Zo’n keuring mag alleen als het voor de functie noodzakelijk is dat de werknemer aan bijzondere medische eisen voldoet. Zo mag een treinmachinist niet kleurenblind zijn.
Verplicht
Is het werk onlosmakelijk verbonden met onveiligheid, dan zijn er tijdens het dienstverband ‘verplichte medische keuringen’. Dat is ieder medisch onderzoek tijdens het dienstverband dat is gebaseerd op een wettelijke of cao-verplichting (niet vanwege verzuimbegeleiding). De werknemer moet meewerken aan zo’n keuring in opdracht van zijn werkgever. Aan de keuring zijn rechtsgevolgen verbonden. De uitslag van de keuring kan leiden tot ongeschiktheid voor de functie, bijvoorbeeld als veiligheid in het geding is (denk aan een piloot). Verlies van werk is een mogelijk gevolg.
Voorwaarden bij een aanstellingskeuring
vacature
schriftelijk
ongeneeslijk
uitslag
toestemming
Informatie over de aanstellingskeuring:
- In de vacature staat dat een medische keuring noodzakelijk is voor de baan.
- De keuring vindt plaats na de sollicitatieprocedure: als de werkgever de sollicitant wil aannemen.
- Voor de keuring informeert de werkgever de sollicitant schriftelijk over het doel van de keuring en over de vragen en onderzoeken die onderdeel zijn van de keuring.
- Een geregistreerde (bedrijfs)arts voert de keuring uit.
- De bedrijfsarts kan vragen stellen over de gezondheid, zolang die van belang zijn voor het doel van de keuring. Als de vragen niet relevant zijn voor de baan, hoeft de sollicitant niet te antwoorden. Zo mag de arts niet vragen of de sollicitant zwanger is.
- De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, erfelijke aandoeningen en hiv.
- De arts informeert de sollicitant over de uitslag van de keuring. Ook geeft hij aan de werkgever door of hij de sollicitant geschikt of ongeschikt vond. De arts mag geen medische informatie aan de werkgever doorgeven, behalve als de sollicitant toestemming geeft.
- Klachten over de medische keuring zijn bespreekbaar met de keurende arts en de werkgever. Veel organisaties hebben een klachtenregeling voor medische keuringen. Een klacht indienen kan bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA).