4. Bedrijfsarts en preventie
Preventie is een breed en veelgebruikt begrip. Wilt u aan de slag met een preventiebeleid in uw organisatie, dan moet u weten hoe de bedrijfsarts u hierbij kan ondersteunen. Door preventief te werk te gaan, probeert u de gezondheid van de werknemers te beschermen en te bevorderen. In dit hoofdstuk komen een aantal aandachtsgebieden bij preventie aan bod, zoals het open spreekuur, bevorderen van een gezonde leefstijl, preventief medisch onderzoek en de arbobeleidscyclus.
doelgroep
fasen
integrale aanpak
beroepsziekte
Volgens het Loket Gezond Leven van het RIVM kan preventie op verschillende manieren worden ingedeeld. Bijvoorbeeld naar:
- doelgroep: bijvoorbeeld het risicomanagement op hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico;
- fasen in een ziekte:
- primair: alle activiteiten die voorkómen dat gezonde mensen een gezondheidsprobleem, ziekte of ongeval krijgen.
- secundair: vroegtijdige opsporing van ziekte of afwijkingen bij zieken of mensen met een verhoogd risico.
- tertiaire preventie: voorkomen dat een ziekte verergert.
- doel:
- ziektepreventie, het voorkomen van specifieke ziekten of het vroegtijdig opsporen ervan.
- gezondheidsbevordering: een gezonde sociale en fysieke omgeving en leefstijl bevorderen.
- gezondheidsbescherming: alle activiteiten die werknemers tegen gezondheidsbedreigende factoren beschermen, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
- vier pijlers van een integrale aanpak: (1) voorlichting en educatie, (2) signalering, advies en ondersteuning, (3) fysieke en sociale omgeving, (4) regelgeving en handhaving. Een effectief beleid heeft een mix van deze pijlers. Denk aan het voorkómen van beroepsziekten.
De bedrijfsarts heeft met meerdere van deze vormen van preventie te maken of past ze toe.
Wettelijk kader
In dit hoofdstuk komen een aantal van de preventievormen binnen de context van de organisatie aan bod. Veel vormen van preventie door de bedrijfsarts hebben een wettelijke basis. In de onderstaande paragrafen komt de verbinding met het wettelijk kader steeds aan bod, zodat duidelijk is waar de voorgestelde preventieve maatregelen vandaan komen.