5.7 Feedback
Zelfs een ervaren tekstschrijver heeft er baat bij om zijn teksten te laten lezen door anderen. Vraag dus gerust iemand anders even naar uw tekst te kijken; iemand met een frisse blik ziet altijd weer dingen die u niet meer opvallen. U kunt ervoor kiezen om uw tekst voor te leggen aan collega’s. Zij weten wat het doel van uw tekst is en welke boodschap u wilt overbrengen. Zij kunnen dus goed inschatten of uw tekst doet wat hij moet doen. Ze geven u nieuwe ideeën voor uw tekst en wijzen u op stijlfouten die u vaker maakt. Zo weet u waarop u bij het schrijven van de volgende tekst moet letten.
5.7.1 Soorten feedback
Er zijn diverse soorten feedback mogelijk. U kunt in ieder geval de volgende drie onderscheiden:
- spelling en grammatica;
- stijl en toon;
- inhoud.
reviewer
Meestal is het handig om één of hooguit twee van die soorten feedback te vragen aan één persoon. Als een reviewer op te veel zaken tegelijk gaat letten, kan die feedback verwarrend worden. Bovendien kunt u dan de echte deskundigen vragen om feedback: degene met inhoudelijke expertise vraagt u om inhoudelijke feedback, de perfectionist om feedback op uw spelling.
5.7.2 Bijschaven
weer aan de slag
sleutelen
Als u feedback heeft gekregen op uw tekst, moet u daarmee weer aan de slag. U hoeft natuurlijk niet alle op- en aanmerkingen klakkeloos over te nemen. En meelezers kunnen ook verschillen in hun oordeel. Overleg eerst even met degene die de feedback heeft gegeven en leg uit waarom u bepaalde zaken op die manier heeft opgeschreven. Als u de tekst aan de juiste persoon heeft voorgelegd, krijgt u zeker ook zinnige feedback. Dan is het verstandig om de tekst toch aan te passen. Dat kan een demotiverend gevoel geven: wéér sleutelen aan die tekst waar u al zo veel uren in heeft zitten. Maar schrijven is schaven, en daar wordt uw tekst echt beter van.