10.2 Evaluatieregels
Om niet in de valkuil te stappen van te lief of te streng zijn voor uzelf, doet u er goed aan om de volgende regels in gedachten te houden.
Bevindingen noteren
verslagje
Misschien is een pitch of het geven van een presentatie voor u aan de orde van de dag, misschien komt het nauwelijks voor. Wat uw situatie ook is, schrijf achteraf altijd een kort verslagje. Dat hoeft niet uitgebreid, vijf regels zijn soms al voldoende. Noteer wat goed ging en wat u een volgende keer anders kunt doen.
Chronologische volgorde
Evalueer de gegeven presentatie in chronologische volgorde. Dat voorkomt dat u bepaalde belangrijke punten vergeet. Dat is zonde, want dit zijn juist de punten waarop u kunt leren over uzelf.
Tip en top
toekomst
Schrijf bij elk verbeterpunt een tip. Hoe kunt u iets in de toekomst voorkomen of verbeteren? Door dit op te schrijven, onthoudt u het beter voor de volgende keer. Daarnaast is het ook goed om er een pluspunt bij te noteren. Wat ging er wel goed en waarop mag u trots zijn? U leert namelijk niet alleen van tips, maar ook van de positieve punten over uzelf.
Verbeterpunt
fout
saai
Als u iets heeft gedaan dat achteraf niet handig blijkt te zijn, is dit niet per definitie een fout. U hoeft niet direct bij de pakken neer te zitten en te denken dat het beter is dat u nooit meer pitcht of presenteert. Het is namelijk geen fout die u heeft gemaakt, het is alleen maar iets dat u in het vervolg op een andere manier kunt aanpakken. Zonder verbeterpunten zou u helemaal perfect zijn en daardoor waarschijnlijk saai. U mag foutjes maken. Daar leert u van en zo wordt u alleen maar beter en succesvoller.