6.1 Aandachtspunten
Nederlandse cultuur
Het is uw taak om de medewerker die u slecht nieuws moet vertellen in het gesprek op een goede manier door deze stappen heen te leiden. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om – net als Elon Musk toen hij Twitter aan het omvormen was naar X – de helft van het personeel een onpersoonlijke ontslagmail te sturen. De vraag is of dit – zéker in de Nederlandse cultuur – een verstandige keus is.
6.1.1 Kwantificeren
gevolgen
feesten en partijen
Ook bij slechtnieuwsgesprekken is het verstandig om de uitkomsten van het gesprek te kwantificeren. Als u een medewerker ontslaat zonder netjes de stappen te hebben doorlopen, is de boodschap waarschijnlijk alsnog wel duidelijk. Maar wat zouden daar de gevolgen van zijn? Wat doet het met de rest van uw medewerkers als deze medewerker vol woede en emotie weer even op de werkvloer te zien is, terwijl hij zijn spullen bij elkaar graait? Hoe kijken andere medewerkers naar u als leidinggevende, en wat doet dit met de relatie? Hoe zou de medewerker die slecht nieuws heeft gekregen thuis, op feesten en partijen, en bij de sociale verenigingen over uw organisatie praten?
De vraag is dus: wat zou het doen met uw imago, en het imago van de organisatie? U bent misschien lekker makkelijk van het gesprek af, maar tegen welke kosten?
6.1.2 Tijd volkletsen
flinke piek
Het andere uiterste is dat u zelf tijdens het hele gesprek aan het woord bent. Dit voelt vaak prettig voor de zender van de informatie, maar het doet weinig bij de ontvanger van de boodschap. Direct na de realisatie van een verlies is er bij de ontvanger een flinke piek in de emotie. En als er emotie in het spel is, komt de inhoudelijke boodschap niet meer aan.
Buiten gezichtsveld
Als u de tijd van het slechtnieuwsgesprek volpraat en geen oog heeft voor de emoties, loopt u waarschijnlijk nog blij het gesprek uit ook: Ja, ging goed, ze leek het wel te begrijpen, want ze zei nauwelijks iets en had ook geen vragen verder. In dit geval doorloopt de medewerker de stappen van omgaan met verlies alsnog volledig, alleen dan buiten uw gezichtsveld.
U kunt de medewerker dan dus ook niet meer op een nette manier begeleiden of invulling geven aan het verlies. Ook is het effect zeer waarschijnlijk een paar uur later alsnog heel negatief.