U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid5. Procedure5.6 De zaak schikken

5.6 De zaak schikken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2014

imago

Zoals u hiervoor heeft kunnen lezen, is het in veel gevallen niet meteen duidelijk wie waarvoor aansprakelijk is. Niet alleen in deze gevallen, maar ook in andere is het verstandig om de mogelijkheid van schikking te onderzoeken. Een gang naar de rechtbank kan altijd nog. Bovendien levert een rechtszaak vaak veel imagoschade op. En dat kost ook handenvol geld. Ook kunt u hiermee de kosten van een gerechtelijke procedure besparen. U kunt eerst proberen door onderling overleg met de medewerker tot een oplossing te komen. Mocht dat niet lukken, dan kunt u altijd nog een onafhankelijke deskundige of mediator inschakelen.

5.6.1 Mediation inzetten

oplossen

vrijwillig

In het arbeidsrecht komt mediation steeds vaker voor. 
Mediation is een middel om te schikken of geschillen op te lossen. Het uitgangspunt is dat u samen met de medewerker onder begeleiding van een mediator zelf het geschil oplost. Bij aansprakelijkstelling zoals in dit hoofdstuk aan de orde is, kunt u bijvoorbeeld samen met de medewerker tot vaststelling van de schade komen. Vervolgens kunt u kijken of u de kosten op een zodanige manier kunt verdelen dat u er beiden achter kunt staan. Vrijwilligheid en vertrouwelijkheid zijn daarbij belangrijk. Het is altijd aan te raden om met elkaar om tafel te gaan. U bent namelijk nergens aan gebonden. Dat betekent dat u de mediation op elk gewenst moment kunt beëindigen.

5.6.2 Arbeidsovereenkomst

Misschien staat in de arbeidsovereenkomst met de medewerker wel een mediationclausule. En zo niet, dan kunt u overwegen er één op te nemen. Een mediationclausule houdt in dat u niet direct de stap naar een rechter mag zetten als u een conflict heeft met een medewerker. U moet eerst proberen er samen uit te komen. Van de vrijwilligheid om met elkaar om tafel te gaan, is dan overigens geen sprake meer. U kunt zich afvragen of dat bijdraagt aan een gezamenlijke oplossing.

5.6.3 Later inzetten

geschorst

Is die stap naar de rechter toch gezet? Dan is mediation nog steeds mogelijk. Het kan zijn dat uw organisatie tijdens de procedure voor mediation kiest. De juridische procedure wordt dan geschorst. Komt u samen met de medewerker tot een oplossing, dan kunt u dit in een vaststellingsovereenkomst vastleggen en de juridische procedure intrekken. Komt u er samen niet uit, dan kan de rechtszaak gewoon verdergaan.