8.1 Het OR-werkplan
OR-werkplan
commissieverband
Om effectief aan de slag te gaan, is het slim om een zogeheten OR-werkplan op te stellen. Daarin kunt u de taken vastleggen van de verschillende leden. Ook kunt u de opdrachten van OR-commissies hierin opnemen en op welke manier u wilt werken aan uw specialisatie op grond van de gekozen speerpunten van de OR. Na het vaststellen van de eigen OR-visie en het kiezen van speerpunten (zie ook hoofdstuk 7) moet de OR aan het werk. U kent het medezeggenschapswerk en weet dat het gedeeltelijk individueel gebeurt, soms met een aantal anderen – zoals in commissieverband – en soms met zijn allen, zoals tijdens een OR-vergadering.
Heeft uw OR een werkplan? Houd deze dan eens tegen het licht. Klopt alles wat erin staat? Is er nog geen werkplan, opper dit dat eens in de volgende vergadering. Zien de andere leden ook de voordelen ervan?
Taken verdelen
verantwoordelijk
Een verstandige OR verdeelt de werkzaamheden. U doet dit door taken toe te wijzen aan commissies van de OR of aan individuele leden. Door dit vast te leggen in het werkplan, weet iedereen waar hij aan toe is. Vermeld per onderwerp wie voor welke taken verantwoordelijk is.
OR-commissies
mandaat
Volgens artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) kan uw ondernemingsraad commissies instellen van tijdelijke of structurele aard. Zorg dat de commissies een duidelijke taak hebben en eventueel een mandaat om besluiten te nemen. Let op: dat mandaat is niet beschikbaar voor voorbereidingscommissies, maar wel voor vaste of onderdeelcommisies.
rapporteren
Het is in ieder geval verstandig om een commissie regelmatig volgens een vast stramien te laten rapporteren aan de ondernemingsraad. Op rendement.nl/ordossier vindt u handige vaktools die u helpen bij het werken met een werkplan en met commissies.