U bent hier

7.5 OR-plan via artikel-24-overleg

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2014

prioriteiten

U voert – als het goed is – in ieder geval twee keer per jaar overleg met de bestuurder op basis van de bepaling uit artikel 24 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). De bestuurder geeft in deze overlegvergadering aan welke plannen hij heeft voor de komende periode die advies- of instemmingsplichtig zijn. Het ligt voor de hand dat u in deze vergadering uw eigen prioriteiten op tafel legt. Zo kan de bestuurder de visie van de ondernemingsraad meenemen in zijn acties en besluiten.

Overlegvergadering

overleg­vergadering

besluitvorming

In dat kader is het slim om al bij de voorbereiding op de overlegvergadering binnen de OR af te spreken welke strategische en tactische inzet voor de OR het meeste oplevert. Gebruik hierbij uw kennis van belangrijke beïnvloeders. Zij kunnen bondgenoten zijn. Gebruik zo nodig ook uw achterban als steun in de rug. Hoofdregel is dat beïnvloeden slechts zin heeft als er nog geen definitief besluit is genomen. Een effectieve OR maakt dus afspraken over procedures rond besluitvorming zodat hij een serieuze rol kan spelen. De OR laat de eindverantwoordelijkheid altijd bij de bestuurder. Daarmee bent u het toch wel eens?

Aan de slag met beïnvloedingsprincipes

Volgens de theorie van Cialdini zijn er zes beïnvloedingsprincipes die men kan hanteren:

  • bewijskracht;
  • autoriteit;
  • schaarste;
  • consistentie;
  • sympathie;
  • wederkerigheid.

bewijskracht

weder­kerigheid

Deze principes zijn ook voor uw OR bruikbaar! Bij sociale bewijskracht geldt dat als iedereen het vindt, het vast ook klopt. U kunt dit gebruiken door te zeggen: zo denkt de achterban erover. Bij ‘autoriteit’ gaat men uit van de mening van een expert: als de professor het zegt, zal het wel zo zijn. Ten derde werkt schaarste: nu kunnen we nog instemmen anders gaat uw kans voorbij. Commitment en consistentie werken langzaam maar krachtig. Eigenlijk is dit het principe: wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen. Sympathie geldt als vijfde wapen: met sympathie bent u al halverwege. Ten slotte geldt wederkerigheid: het principe van voor wat hoort wat.