7.3 De confrontatiematrix
strategie
Om daadwerkelijk en effectief aan de slag te gaan met de uitkomsten van de DESTEP- en de SWOT-analyse is het belangrijk om tot een bepaalde strategie te komen. In de afbeelding op de volgende pagina ziet u waar voor de organisatie de keuzes liggen om te groeien, te verbeteren, te verdedigen of te veranderen dan wel te beëindigen. Deze vier strategieën zijn de uitkomsten op basis van de SWOT-analyse.
OR-analyse
steun
Uw eigen analyse vanuit de ondernemingsraad levert in principe dezelfde opdrachten op tot handelen. Het is interessant om de analyse van uw ondernemingsraad tegenover die van de bestuurder te plaatsen. Bent u het eens met de bestuurder dan kunt u hem steun toezeggen. In de gevallen waar uw uitkomsten afwijken, liggen juist de punten die tot een eigen OR-visie en daarmee een eigen OR-beleid leiden. Maak daar dus werk van!
Strategieën op basis van de confrontatiematrix
Hoe werkt de confrontatiematrix?
confrontatiematrix
In de confrontatiematrix verbindt u de zwakten, sterkten, bedreigingen en kansen. Kijk daarbij wat de invloed is van de sterkten en zwakten op de kansen en bedreigingen. De gedachte hierbij is dat er geen invloed uitgeoefend kan worden op de situatie en ontwikkelingen om ons heen, maar dat we wel kunnen aangeven welke effecten deze ontwikkelingen hebben op onze interne omgeving.
Vraag ’n antwoord
vragenlijst
Na afloop van de confrontatiematrix is het de bedoeling om tot een lijst van vragen te komen waar een antwoord op gegeven moet worden. Hiermee kunt u natuurlijk het beste terecht bij uw bestuurder.
De vier hoofdvragen van de confrontatiematrix
kansen
bedreigingen
De confrontatiematrix moet duidelijkheid bieden op deze vier vragen. Hoe kunt u de:
- sterke punten gebruiken om op kansen in te spelen?
- sterke punten gebruiken om mogelijke bedreigingen af te wenden?
- zwakke punten versterken om op kansen in te spelen?
- zwakke punten versterken om bedreigingen de kop in te drukken?