7.4 Criteria voor te ontwikkelen beleid
OR-speerpunten
tegenstrijdig
Bij het vaststellen van uw OR-visie en -speerpunten kijkt u niet alleen naar de interne en externe beïnvloedingsfactoren van uw organisatie die u heeft opgesteld via de DESTEP- en de SWOT-analyse. Als vertegenwoordiger van het personeel is het uw taak om hun belangen een hoofdrol te laten spelen bij de visie en het werkplan van uw OR. En daarover moet u met uw mederaadsleden overleg voeren. U moet het tenslotte wel eens worden over de belangen die u wilt dienen. Ook onder de achterban leven soms tegenstrijdige belangen.
Verlies het ondernemingsbelang niet uit het oog
evenwicht
Het is belangrijk om u niet blind te staren op de belangen van de achterban, maar die steeds tegenover de ondernemingsbelangen te plaatsen. Juist op die manier kunt u ervoor zorgen dat de belangen in evenwicht blijven. Uw formulering van te behartigen belangen helpt om criteria op te stellen waar u nieuw beleid aan kunt toetsen.
Formuleer doelen voor uw OR. Het verdient de aanbeveling om hier ruim over te denken, omdat u er in de meeste gevallen nog wel over zult moeten onderhandelen.
Speerpunten van de achterban
belangen
werkplezier
Niet alleen het bestuur van een organisatie, verschillende afdelingen of de ondernemingsraad hebben eigen speerpunten. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor de werknemers uit uw achterban! Zij zullen ze niet definiëren als ‘speerpunten’, maar ook zij hebben bepaalde belangen die voor hen binnen de organisatie belangrijk zijn. De meest voorkomende personeelsbelangen zijn: loon, motivatie, effectiviteit, voldoening, eigenwaarde, gezonde organisatie en goed product, tevreden klanten, goede werksfeer, evenwichtige relaties, respect, invloed, werkplezier, wederkerigheid, wij-gevoel, verantwoordelijkheid, zeggenschap, bevoegdheid, een stressvrije omgeving, opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, doorstroommogelijkheden en een veilige en gezonde werkplek.