U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken6. Voorschriften van de ­arbowetgeving volgen6.3 Ook thuis gezond en veilig werken

6.3 Ook thuis gezond en veilig werken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

gezondheidsklachten

Werknemers kunnen door het aannemen van een verkeerde houding achter een beeldscherm ook nog andere gezondheidsklachten oplopen. Denk aan oog- en stressklachten of klachten aan armen, nek en/of schouders (KANS). Als werknemers thuis per dag gemiddeld langer dan twee uur voor hun werk achter het beeldscherm zitten, moet deze werkplek aan dezelfde eisen voldoen als op kantoor. Dat betekent dat er een goed bureau moet zijn en een bureaustoel die verstelbaar is.

De werkgever is ook verantwoordelijk voor de inrichting van de thuiswerkplek. Op rendement.nl/hrdossier staat een checklist met de belangrijkste eisen en voorzieningen voor een goede thuiswerkplek.

Vrijstelling

toepassing

Voor arbovoorzieningen aan werknemers geldt een gerichte vrijstelling. Het maakt hierbij dan niet uit of de werkgever de voorziening vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Om de gerichte vrijstelling van toepassing te laten zijn, moet aan de voorwaarden worden voldaan en moet de werkgever de betreffende vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling als eindheffingsloon aanwijzen. Door de vrijstelling gaat dit eindheffingsloon dan niet ten koste van de vrije ruimte van de organisatie.

Verplicht

werkomgeving

EHBO-cursus

veiligheidsbril

Tegenwoordig is de gerichte vrijstelling alleen van toepassing voor arbovoorzieningen die direct voortvloeien uit de verplichtingen van de organisatie op grond van de Arbowet en samenhangen met de werkzaamheden van de werknemer. Het betreft voorzieningen die zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving van werknemers. Voorbeelden van zulke (verplichte) arbovoorzieningen zijn:

  • een beeldschermbril;
  • een EHBO-cursus (inclusief herhalingscursussen en bijscholing in verband met het EHBO-diploma);
  • een ergonomisch verantwoord bureau;
  • een ergonomisch verantwoorde bureaustoel;
  • een veiligheidsbril met geslepen glazen (voor een laborant of lasser);
  • een verplicht periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO);
  • een voetenbankje (bij beeldschermwerk);
  • een zonnebril (voor een chauffeur of piloot);
  • speciale isolerende of beschermende kleding (zoals een laboratoriumjas of veiligheidsschoenen).

Voor het van toepassing zijn van de gerichte vrijstelling moet de werknemer de arbovoorziening verder geheel of gedeeltelijk op de (thuis)werkplek gebruiken of verbruiken, of op een plaats van werkzaamheden waar de organisatie uitvoering geeft aan de Arbowet.

Kosten

werkgever

De werknemer mag geen kosten hebben aan de vergoede, verstrekte of ter beschikking gestelde arbovoorziening. De kosten voor naleving van de regels uit de Arbowet moeten namelijk voor rekening van de werkgever komen. Dat betekent dat de werkgever hem geen eigen bijdrage voor de voorziening mag laten betalen, of hem bijvoorbeeld via de cafetariaregeling geen belast loonbestanddeel of vakantie-uren mag laten uitruilen voor een onbelaste arbovoorziening.

Gezondheid

bevordering

gezondheids­check

Een voorziening die met name gericht is op de bevordering van de algemene gezondheid van werknemers kan in specifieke situaties toch als verplichte arbovoorziening gelden, en dus onder de gerichte vrijstelling vallen. Bijvoorbeeld een stoelmassage als uit de RI&E blijkt dat er een risico op rugklachten bestaat. Of werkgerelateerde fitness, als conditie nodig is voor uitoefening van het werk. Ook een algemene gezondheidscheck kan in bepaalde situaties toch onder de gerichte vrijstelling vallen.