U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken9. Goede communicatie over beleid en vergoedingen9.1 Verwachtingen bij thuiswerken

9.1 Verwachtingen bij thuiswerken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

beschikbaar

Het moet duidelijk zijn wat werkgevers verwachten van hun werknemers. Dat staat grotendeels in het thuiswerkbeleid, maar een aantal andere, meer algemene, verwachtingen zijn ook goed om te benoemen. Deze verwachtingen kunnen variëren afhankelijk van de aard van het werk, maar de volgende punten blijven, zowel op kantoor als thuis, van belang:

  • Productiviteit en efficiëntie: werknemers moeten hun taken tijdig en efficiënt uitvoeren, ongeacht of ze thuis of op kantoor werken.
  • Communicatie: er moet regelmatige en duidelijke communicatie zijn. Werknemers nemen actief deel aan vergaderingen en andere vormen van communicatie.
  • Beschikbaarheid: werknemers zijn beschikbaar tijdens afgesproken werktijden, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.
  • Verantwoordelijkheid: werknemers moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en deadlines halen.
  • Professionaliteit: werknemers hebben een professionele houding en professioneel gedrag, zowel in fysieke als virtuele omgevingen.

De organisatie moet zelf ook duidelijk communiceren. Zo moet het (thuiswerk)beleid voor iedereen makkelijk te vinden zijn en moet er regelmatig naar worden verwezen, zodat werknemers weten wat er van hen wordt verwacht en wat zij van hun werkgever mogen verwachten.

9.1.1 Afspraken niet nakomen

gevolgen

Maar wat als een werknemer zich niet aan de afspraken houdt – iets wat ook bij thuiswerken kan gebeuren. Dit kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de ernst en frequentie van de overtredingen.

Gesprek met de leidinggevende

situatie

ondersteuning

Als een werknemer zich niet aan de afspraken rondom thuiswerken houdt, is het in eerste instantie aan de leidinggevende om een gesprek aan te gaan met de werknemer. Het doel hiervan is om de situatie te bespreken en te begrijpen waarom de afspraken niet worden nageleefd. Tijdens dit gesprek kan de leidinggevende vragen stellen, zoals:

  • Wat zijn de redenen dat de thuiswerkafspraken niet worden nagekomen?
  • Zijn er specifieke uitdagingen of afleidingen in de thuiswerksituatie die de werknemer tegenkomt?
  • Heeft de werknemer behoefte aan extra ondersteuning of middelen om thuis effectiever te kunnen werken?

9.1.2 Ondersteunen

eerlijk

De leidinggevende moet ervoor zorgen dat de sfeer van het gesprek goed is: hij moet er open ingaan met als doel om de werknemer te ondersteunen. De werknemer moet zich comfortabel genoeg voelen om er eerlijk over te praten. De leidinggevende kan ook feedback geven en samen met de werknemer zoeken naar mogelijke oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aanpassen van de thuiswerkuren, het bieden van ergonomische hulpmiddelen, of het verlagen van de werkdruk.

Het doel van een gesprek tussen leidinggevende en werknemer is om een constructieve dialoog te hebben die leidt tot verbeteringen en wederzijds begrip, zodat de werknemer de thuiswerkafspraken in de toekomst wél kan nakomen.

9.1.3 Vervolgstappen

verbeterplan

waarschuwing

Levert het gesprek weinig op, dan kan – afhankelijk van de situatie – de volgende stap het opstellen van een verbeterplan zijn. Werkgever en werknemer leggen daarin doelen en tijdlijnen vast om de prestaties van de werknemer te verbeteren en ervoor te zorgen dat de werknemer zich aan de afspraken houdt. Als de situatie op een gegeven moment nog steeds niet is verbeterd, kan de werknemer een officiële waarschuwing krijgen. De werkgever moet zo’n waarschuwing schriftelijk geven. Blijven de problemen bestaan, dan is het ten slotte mogelijk om disciplinaire maatregelen te nemen, zoals schorsing of zelfs ontslag. Het is wel verstandig om de procedure rondom sancties op te nemen in het personeelsreglement. Leef die procedures ook goed na.

Naar kantoor of thuis aan de slag?

volledig

In het onderzoek People at Work 2024 van HR- en salarisdienstverlener ADP geeft 40% van de ondervraagde Nederlanders aan weer de volledige werkweek naar kantoor te moeten komen. Het hoger management denkt vaak dat de organisatie daarmee aantrekkelijker wordt voor werknemers, maar 45% van de respondenten vindt een werkgever juist aantrekkelijker als werknemers zélf mogen bepalen waar zij werken. Bovendien ervaart 44% dat werkgevers meer dan ooit controleren op aanwezigheid en tijdregistratie.

Voordelen

minder vrijheid

Onderzoek van vakbond CNV schetst een vergelijkbaar beeld: 30% van de thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar daarvoor. De meeste werknemers zien nog steeds grote voordelen in thuiswerken, zoals een hogere productiviteit en minder werkstress.