U bent hier

7.1 Eigen initiatief

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

aanmaning

Als er eenmaal schulden zijn, is het van belang dat de werknemer in kaart brengt hoe groot het probleem precies is (zie ook paragraaf 6.1). Vaak steken mensen in zo’n situatie de kop in het zand en maken bijvoorbeeld hun post niet meer open, uit angst dat er nog meer rekeningen of aanmaningen tussenzitten.

stappenplan

Als de werknemer graag zelf zijn financiële problemen aanpakt, kan hij op de website zelfjeschuldenregelen.nl terecht voor een stappenplan. Deze website is ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, de NVVK. Op de genoemde website vindt de werknemer bijvoorbeeld ook voorbeeldbrieven om hem te helpen bij het aanschrijven van schuldeisers.

Tegemoetkomingen

toeslagen

Het is belangrijk dat de werknemer nagaat of hij wel alle tegemoetkomingen ontvangt waar hij recht op heeft. Buiten de heffingskortingen die u in de loonheffingen verwerkt, kan de werknemer in zijn aangifte inkomstenbelasting mogelijk nog andere heffingskortingen benutten. Bovendien zijn er bepaalde toeslagen waar de werknemer mogelijk gebruik van kan maken. Een huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag kan een cruciale bijdrage zijn, wil de werknemer kunnen rondkomen. Het uitgebreide systeem van inkomensondersteunende regelingen en toeslagen wordt in de praktijk helaas niet optimaal benut.

Informatievoorziening omtrent toeslagen

intranet

raadslid

Als ondersteuning van de werknemers kunt u informatie over de toeslagenregelingen van de Belastingdienst op uw intranet beschikbaar stellen of geprint door de onderneming verspreiden. Op die manier hebben de werknemers de benodigde informatie voorhanden. Ook kunt u hen verwijzen naar de website berekenuwrecht.nl, waar zij zelf kunnen uitzoeken waar ze voor in aanmerking komen. Als de werknemer een probleem met (het aanvragen van) de huurtoeslag ondervindt, kunt u hem bijvoorbeeld doorverwijzen naar een sociaal raadslid (zie paragraaf 7.2.3).

Websites

levens­gebeurtenis

buddy

betalings-regeling

Voor grote levensgebeurtenissen kunt u werknemers wijzen op de website wijzeringeldzaken.nl. Daarop staan allerlei geldtips voor alle leeftijden en levensgebeurtenissen, zoals samenwonen of trouwen, een kind krijgen, een huis kopen, scheiden, pensioen, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Andere handige online tools zijn:

  • 0800-8115.nl van Hulp bij geldzorgen;
  • geldfit.nl van de Nederlandse Schuldhulproute;
  • gratis online cursus Financiële weerbaarheid op de website budgetcoach.nl;
  • online cursus ‘Stap uit je schulden’ van de Online Schuldencoach (deonlinschuldencoach.nl);
  • gratis advies via het Juridisch Loket;
  • een ‘buddy’ zoeken die de werknemer helpt met vragen over geldzaken via wijgaanhetfikksen.nl;
  • chatbot op Kandoor.nl voor de beantwoording van geldvragen;
  • rekenhulp incassokosten op Autoriteit Consument & Markt op consuwijzer.nl/rekenhulp-incassokosten;
  • informatie over het treffen van een betalingsregeling op de website van de Rijksoverheid;
  • Informatie over omgaan met een restschuld op de website huisonderwater.eu.