U bent hier

10.3 Andere veranderingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

eenvoudiger

De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet heeft het vooral voor werknemers eenvoudiger gemaakt. Voor werkgevers is er in de basis weinig veranderd. Hierna staan de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Samenloop loonbeslag en bronheffing

corrigeren

Als er zowel loonbeslag als bronheffing (zie paragraaf 8.2) voor een werknemer van kracht is, moet de beslagvrije voet worden gecorrigeerd voor de bronheffing. Door de speciale functie van bronheffing moet de werknemer de bestuursrechtelijke premie volledig kunnen voldoen vanuit de beslagvrije voet. De bronheffing is een deels preferente schuld.

Bestuursrechtelijke premie

Bij bronheffing komt de (hogere) bestuursrechtelijke premie in de plaats van de reguliere zorgverzekeringspremie. De eerder berekende beslagvrije voet moet daarom worden verhoogd met het verschil tussen de reguliere zorgverzekeringspremie en de hogere bestuursrechtelijke premie. Het is aan de deurwaarder of invorderingsambtenaar om de beslagvrije voet die geldt voor het loonbeslag opnieuw te berekenen.

Beslagvolgorde

verplicht

Er is een wettelijk verplichte, geautomatiseerde beslagvolgorde van de inkomstenbronnen waar beslag op gelegd kan worden (zie paragraaf 11.3). Meerdere (cumulatieve) beslagen op periodieke inkomsten zijn zo veel mogelijk gecentraliseerd bij één inkomstenbron.

Coördinerende deurwaarder

aanspreekpunt

Voor werknemers – en ook voor werkgevers – is er één aanspreekpunt bij meerdere beslagen: de coördinerende deurwaarder. Het is meestal de (gerechts)deurwaarder die het oudste executoriale beslag heeft gelegd, die in dat geval de coördinerende deurwaarder is namens de gemeenschappelijke beslagleggers (zie hoofdstuk 11). Die deurwaarder stelt de beslagvrije voet vast en coördineert de inning, verdeling en de betaling van bedragen die hij ontvangt.

Modelmededeling

De werknemer ontvangt een zogenoemde modelmededeling van de (coördinerende) deurwaarder. Hierin staat informatie over de berekende beslagvrije voet en de gegevens die hiervoor zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de leef- en woonsituatie;
  • het belastbaar inkomen;
  • de inkomsten van de partner;
  • de woonkosten;
  • informatie over privégebruik van een leaseauto.

voorwaardelijk

Als een beslaglegger geen deurwaarder is en (nog) niet kan vaststellen of er eerder beslag is gelegd, zal hij de beslagvrije voet voorwaardelijk vaststellen.

Met de modelmededeling kan de werknemer controleren of de informatie waarmee de beslagvrije voet is berekend klopt. Op rendement.nl/salarisdossier vindt u een infographic die in één oogopslag laat zien wat er allemaal in de modelmededeling staat.

Begeleidend schrijven

Naast de modelmededeling ontvangt de werknemer ook een begeleidend schrijven van de gerechtsdeurwaarder. Hierin staat onder meer wat de werknemer moet doen als hij denkt dat de gegevens niet juist zijn.

Via de website uwbeslagvrijevoet.nl kan de werknemer berekenen wat zijn beslagvrije voet zou moeten zijn. Wijkt dit af van het bedrag in het modelmededeling? Dan moet hij binnen vier weken contact opnemen met de beslaglegger om dit recht te zetten.

Het begeleidend schrijven wijst de werknemer ook op de verplichting voor het opgeven van zijn inkomstenbronnen en de mogelijkheden om de beslagvrije voet op verzoek te verhogen.

Verbetering van de beslagvrije voet

huurtoeslag

inkomensgrens

De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet moest per 1 januari 2021 het bestaansminimum bij de invordering van schulden beter beschermen. Door de wetswijziging is de berekening echter grofmazig en kan in individuele gevallen tot knellende situaties leiden. In een concept Verzamelwet SZW 2023 stelt het kabinet het volgende voor:

  • De verhoging van de beslagvrije voet in verband met kosten eigen huis wordt ook toepasbaar voor andere situaties waarbij vanwege het type woning geen recht op huurtoeslag bestaat (bijvoorbeeld kamerbewoning).
  • De tijdelijke verhoging van de beslagvrije voet in verband met hoge woonkosten wordt ook voor lagere inkomens mogelijk.
  • De termijn waarvoor deze verhoging geldt (op dit moment zes maanden met een verlenging van zes maanden), wordt bij ministeriële regeling bepaald. Op die manier kan er beter rekening worden gehouden met de woningkrapte.
  • Sinds 1 januari 2020 geldt geen maximale inkomensgrens meer voor de huurtoeslag. De correctie van de beslagvrije voet was hier nog niet op aangepast. Dat gebeurt alsnog.

Bij het ter perse gaan van dit themadossier was het nog niet zeker of de Verzamelwet 2023 per januari 2023 in werking zou treden.